ІНФОРМАЦІЙНА ПАНОРАМА ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

За матеріалами інтернет-видань 01.09.2024 103

 

Олександр ВИНОГРАДІВСЬКИЙ

Торішній рубіж пройдено

АГРАРІЇ краю повністю завершили збір ранніх зернових та зернобобових культур. В усіх категоріях господарств обмолочено 1072,9 тис. га, намолочено 3552,9 тис. тонн зернових культур. Цьогорічний ужинок на 1,4% перевищив аналогічний торішній показник. Зокрема, в області зібрали 2,5 млн тонн пшениці (озимої та ярої) за врожайності 34,9 ц/га. Також намолочено 897,4 тис. тонн ячменю за середньої врожайності 31,3 ц/га. Гороху на полях регіону зібрали 142,7 тис. тонн, врожайність якого ствновила 23,9 ц/га. Наразі триває збір пізніх сільськогосподарських культур.

«Коридор» треба розширяти

УКРАЇНСЬКИМ морським коридором за рік скористалися 2300 суден. Експортовано аграрної продукції приблизно на 9 млрд доларів. Близько 70% зернового експорту здійснюється через порти Великої Одеси. Цікаво, що до початку повномасштабного вторгнення через морські порти експортували 80-85% збіжжя. Просідання в обсягах експорту великою мірою пов’язане з тим, що досі заблокованим залишається Миколаївський порт. У довоєнний час він відігравав одну з ключових ролей в експортній логістиці агропродукції.

Прощавай, літо!

ДІТИ з Овідіопольської, Балтської, Ізмаїльської, Арцизької, Любашівської та Березівської територіальних громад цього літа відпочили в оздоровчих закладах завдяки фінансовій підтримці ЮНЕСКО та уряду Японії. У рамках проєкту, що спрямований на підтримку дітей та сімей, які постраждали від військових дій, 500 хлопчиків та дівчат з Одещини відновлювали свої сили, психоемоційний стан та зміцнювали здоров’я у Карпатах, де їх розміщували у дитячих таборах «Синьогора», «Лісова варта», «Гірські пригоди», «Форест Ленд» та інших.

Виноград проти посухи

ФЕРМЕРИ Микола Федоров та Віктор Ташогло, що вирощують у Болградському районі виноград, очікують на пристойний урожай. Кажуть, що ця культура полюбляє високі температури, сонце та відсутність зайвих опадів, оскільки її корені знаходять вологу на глибині до шести метрів. До традиційних для місцевості столових сортів фермери додали ще чотири північноамериканські. Крім того, у поточному році аграрії вперше висадили персики та мигдаль, який прищеплюється на персик. Подібна продукція має дедалі більший попит в усіх регіонах України.

I для душі задоволення

БДЖОЛЯРКА Марина Пальчук з Арцизької громади вважає, що захоплення «солодкою справою» не лише дає змогу отримувати додатковий заробіток, а й приносить ще й дещо важливіше за гроші — задоволення для душі. «Почалося все з прадіда, потім дідусь та батьки, а тепер і я з сином та молодшим братом та сестрою займаємось цією справою. Окрім меду, виготовляємо прополіс, пилок та віск. Зокрема, останній має високий попит у майстрів, які з натурального воску виготовляють свічки», — каже пані Марина.

Скандал в одеській школі

ДИРЕКТОРКА однієї з одеських шкіл відмовила дружині загиблого військового, який у ній навчався, у встановленні на фасаді закладу меморіальної таблички на його честь. Про цей випадок стало відомо через соціальну мережу, він викликав хвилю обурення громадськості. На скандал відреагували в департаменті освіти та науки Одеської міської ради. У дружини захисника попросили вибачення, директорку відсторонено від роботи на час з’ясування обставин інциденту.

Поступ не припиняється

ДОБРОСЛАВСЬКА територіальна громада отримала з Великої Британії повністю укомплектований медичним обладнанням та медикаментами реанімобіль. Голова селищної ради Людмила Прокопечко написала на сайті громади: «Сьогодні до нас прибула делегація з міста Лоо (Велика Британія). Дякуємо нашим англійським друзям за підтримку! А загалом Доброслав має великий потенціал, а наше селище стає кращим завдяки людям, які тут живуть. Прикметно, що до нас вирушає дедалі більше туристів. Ми пропонуємо гостям відвідати «Японський сад», парки болгарської культури «Тракія», «Закоханих сердець», «Дубай-парк», «Щедрик», сквери «Бабусин садочок», «Перлина Доброслава», «Української пісні», меморіальний комплекс жертв Голодомору і політичних репресій, Алею Слави, Мистецьку алею та ще чимало цікавих й оригінальних артоб’єктів».

                                                                               (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ