ШАХРАЙСЬКИЙ ЦИНІЗМ НАЙВИЩОЇ ПРОБИ З-ЗА СТІН БУЦЕГАРНІ

За матеріалами інтернет-видань 01.09.2024 100

 

Лариса Пилипенко.

ПРАВООХОРОНЦІ завершили розслідування злочинної схеми, внаслідок якої було ошукано 32 родини полонених та зниклих безвісти військовослужбовців. «Серед фігурантів провадження — 24-річний «кримінальний авторитет» виправної установи, його 26-річний співкамерник та 35-річна житомирянка, яка перебуває у близьких стосунках з одним із засуджених. Оперативники провели низку обшуків у слідчому ізоляторі установи виконання покарань. Там вилучили мобільні телефони, чорнові записи та носій електронної інформації», — йдеться у повідомленні слідчого управління ГУНП Житомирщини.

Як діяли злочинці? Співкамерник організатора оборудки знаходив у соцмережах розміщену рідними інформацію про безвісти зниклих, загиблих у зоні бойових дій або тих військовослужбовців, які перебувають у російському полоні. Тоді телефонував рідним, представлявся офіційною особою (від ТЦК, координаційного центру, пошукової групи) та обіцяв допомогти у пошуках безвісти зниклого або поверненні з полону сина чи брата. Але зауважував, що для здійснення тих чи інших дій необхідні кошти — нібито для купівлі пального, успішного проходження ворожих блокпостів, оплати послуг пошукової групи тощо. При цьому давав реквізити рахунків, які у різних банківських установах відкривала пособниця, надавши спільнику доступ у системі інтернет-банкінгу для зняття коштів.

Рідні військовослужбовців, не підозрюючи шахрайства, перераховували різні суми. Дехто з них мало не останні заощадження, по 200 тис. грн, а то й більше.

Всім трьом фігурантам інкриміновано вчинення шахрайства у складі групи осіб, за попередньою змовою, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілим. Матеріали скеровано до суду. Відповідно до чинного законодавства, спільникам загрожує до п’яти років позбавлення волі. А «кримінальному авторитету» — від дев’яти до 15 років ув’язнення.

На жаль, подібні історії не рідкість в Україні. Навіть на Житомирщині цього року викрито вже не перший такий випадок ошукування родин загиблих, полонених або зниклих безвісти наших захисників. Так, на початку року у Житомирі правоохоронці викрили 27-річного засудженого, його матір, цивільну дружину та її подругу, які так само заробляли на родинах безвісти зниклих воїнів ЗСУ. Аферисти ошукали щонайменше 60 таких сімей. Сподіваючись повернути своїх рідних додому, потерпілі переказували від п’яти до 50 тисяч гривень на рахунки шахраїв.

                                                                     (Газеа українькихб селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ