ЇХНІМИ Б УСТАМИ ТА ЧЕСНІСТЬ І ВІДКРИТІСТЬ ГАРАНТУВАТИ

Микола Ясень 05.11.2023 401

Чесно та відкрито: на Дніпропетровщині провели семінар із публічних закупівель

На Дніпропетровщині провели семінар із публічних закупівель. Запросили представників громад, підприємств державного сектору, навчальних закладів, структурних підрозділів ОВА. Учасникам розповіли про особливості роботи з електронною системою Prozorro.

Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА. Не заперечуємо, дуже вчасне й актуальне навчання. Ообливо для чиновників і посадовців усіх рівнів і рангів  від обласних і міських рад до найменших і найдальши громад. Але у нас відразу виникає запитання: чи досить просвітницької роботи, якщо хочете, то майже умовляння діячам на місцях не розкрадати бюджетні кошти, якщо практично щодня надходять сумні повідомлення  якраз про зловживання на даеному  поприщі?

«Працювати чесно та відкрито. На цьому наголошує Президент Володимир Зеленський. Таких принципів притримуємося й на Дніпропетровщині. Саме тому в області створили робочу групу «Прозорість та підзвітність». Й саме під такою назвою провели семінар», – зазначив Володимир Орлов, перший заступник начальника Дніпропетровської ОВА. Що Президент закликає, народ чує. Та що його підлеглі зверху і аж до низів і за  вухом не ведуть, для людей немає  аніякого секроету - ось в чому річ.

Нині в області посилили мовляв нагляд. Може що й так, одначе ловлять на втридорога закупівлях за бюджетні гроші всюди і мало не щодня. До речі, і при використанні коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Юрист Олексій Савчук наголосив, що для якісного проведення торгів треба ретельно перевіряти учасників, якісно прописувати критерії закупівлі. Порадив залучати фахівців. Зокрема, комунікаційників. Аби грамотно пояснити необхідність придбання. Як на нас же, то в першу чергу необхідно, щоб посадовці берегли кожну народну копійку і як вогню боялися кари у тих випадках, коли часто-густо навпаки ласі з казни тягти все більше і більше.

«На сьогоднішній момент у суспільства є запит на ось цю абсолютну прозорість. Люди хочуть знати, що гроші дійсно витрачаються на потрібне», – не випрадково зазначив Олексій Савчук, юрист.

До спілкування долучалися інші спікери он-лайн. Серед них – заступник генерального директора платформи Prozorro Наталя Шимко. Вона 20 років працювала в Мінекономіки, досвідчений фахівець сфери публічних закупівель.Тренерка додала, що останнім часом скоротилась тривалість відкритих торгів. А ще зменшилась кількість невдалих аукціонів. Аж зриваємо з її якиза: це в якому розумінні невдалих - коли не вдається з авищити вартість послуг чи вирробів утричі і більше. Щоб потім, звісна річ, ввивести "зайві" гроші у тінь!

«Корисний семінар. Ми взагалі відслідковуємо зміни в законодавстві та дізнатися щось нове ніколи не зайве. Нам буде легше працювати», – сказала Юлія Файзуліна, заступниця чумаківського сільського голови.

Дніпропетровщина ніби серед лідерів країни за обсягами публічних закупівель в Prozorro. Регіон на другому місці після Київщини. За 7 років роботи системи зареєстровано понад 1,2 млн торгів на суму 572 млрд грн. І як гадаєте, усі вони до останньої гривні використання за призначенням. Як говорив колись в одному фільмі дуже прискіпливий герой, ми сумніваємося.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ