КАЛЕНДАР... УКРАЇНСЬКОГО ХЛІБА

За матеріалами інтернет-видань 15.02.2024 257

У Дніпрі створили календар, присвячений українському хлібові

У Дніпрі в музеї спротиву Голодомору створили унікальний календар на 2024 рік «Український хліб». Його присвятили обрядовій випічці українського народу.

Гончар Вірсавія 15.02.2024

Календар “Український хліб” створили працівниці музею – дослідниця Віра Аннусова та художниця Юлія Лисенко. Він має 12 аркушів, на кожному з яких позначено народні свята, державні свята, пам’ятні дні, свята, пов’язані зі Збройними силами України. Тут також  випічка, яку виготовляли цього дня предки.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Презентували календар вчора, 14 лютого, у онлайн форматі. Віра Аннусова зібрала всю інформацію та  розповіла про традиції приготування хліба і його різновиди.

«Сам по собі хліб, навіть буденний, – він теж святий. Люди старшого покоління, мабуть, пригадують саму магію приготування хліба. Його пекли раз на тиждень, у суботу, а в п’ятницю наші бабусі заносили велике дерев’яне корито із борошном, робили луночки, вставляли туди глиняні горщики, наливали гарячої води, щоб зігріти борошно, щоб хліб був кращим. Ввечері готували дріжджі, а ще пізніше в макітрі вчиняли тісто. Ставили в тепле місце, і бабуся майже всю ніч спала, підбиваючи тісто», – згадує Віра Аннусова.

На презентації були присутні представники науково-дослідних інституцій, вишів, бібліотек з Києва, Дніпра, Запоріжжя, а також журналісти, громадські діячі, студенти.

Календар можна завантажити або переглянути онлайн за посиланням. Його планують оновлювати щороку.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ