«Хазяїн» за кого взявся чи за що?

Марина Бабич 22.08.2023 309

Відомий український письменник Іван Карпенко - Карий у 1900 році написав соціальну комедію "Хазяїн". Робота над п'єсою тривала три тижні. На думку автора, вийшла зла сатира на чоловічу любов до стяжання без жодної іншої мети. Стяжання для стяжання!

Сюжет комедії такий: Терентій Гаврилович Пузир - мільйонер-землевласник іде на все заради росту прибутків, і навіть на шахрайство. Він має силу і кошти когось позбавити землі, когось - розорити, когось - ще більше експлуатувати. А втім, стався селянський бунт, шахрайство Пузиря виявлене, чоловік від розпачі помирає.
Я переказала цю історію недарма.

В Україні знятий серіал "Хазяїн" за мотивами 123- річної п'єси письменника. І телепрем'єра відбудеться у День Незалежності на ТБ о 20:00. За сценарієм, той самий Терентій Пузир, власник агрохолдингу,  протистоїть нововведенням і докладає зусиль для збереження своїх  «схем» в  корупції, мізерній платі за оренду паїв селян, незаконному обробітку «вільної землі».

Показано, що через зміни у суспільстві та земельну реформу бізнес - стратегії Пузиря лопаються. Він починає рятувати свою міні-імперію,а селяни та дрібні фермери відстоюють власні права.

Зазначається, що  зйомки  серіалу відбулись до повномасштабного російського вторгнення. У 2021 році оновлена концепція «Хазяїна» стала переможцем конкурсу соціально вагомого контенту PITCHUA3. Через це його творці – «Основа Фільм Продакшн» (OsnovaFilm) отримали фінансову та консультаційну підтримку від USAID.
У коментарях на ФБ-сторінці Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО щодо повідомлення про прем'єру серіалу дописувачі обурюються:

 

"Замість того, щоб допомогти малим та середнім аграрним підприємствам в деокупованих територіях, ви витрачаєте кошти на розважальні програми. Це кошти американських платників податків. І хто повинен дивитись цей фільм- військовий, який в окопі або мати, яка втратила сина або може аграрний підприємець, який самотужки розміновує поля?"
 

Невдоволені читачі підкреслюють, що метою програми USAID АГРО  є прискорення економічного розвитку сільських громад України, які потребують найбільшої підтримки, а не витрат на фільми.

Зрозуміло, що у кожної справи є свої прибічники і противники. І у нового серіалу вони теж вже є. Втім, одна ремарка не дає спокою: такі собі Пузирі  існують в реальному житті, то навіщо на це все дивитися ще раз по телевізору? Щоб посміятися з українського землевласника, з його жадібності і ненаситості землею?
Ха-ха, зараз якраз саме час для цього, коли в Україні понад 20% земель окуповані...
Кому цікаво, подивляться новий серіал про сучасного хазяїна, а я  прочитала давню п'єсу, з часу її написання мало що змінилося. Цитати самі за себе говорять. Хіба не так?
 






"Ви ж, голубочко, настьогайте підкладку густо-густо узорами; на полах вишийте в гладь буряки з розкішним бадиллям, а на бортах вишийте барана і овечку. Та зробіть так, щоб він зразу побачив, що вещ дорога, а продається дешево!"





"Наділи мужицькі на десять літ в аренду взять! А як мужик зостанеться без землі — роби з ним, що хочеш; а поки при землі, мужики все одно що бури, нічого з ними не зробиш!"





"Будемо так говорить: ви мені дасте Великий шматок сала, щоб я його одніс у комору! Я візьму те сало голими руками, і однесу сало в комору, і покладу: сало ваше ціле, а тим жиром, що у мене на руках зостався, я помастю голову — яка ж вам від цього шкода?

Сьогодні він тілько голову помастить, а завтра чоботи, а післязавтра й сало візьме!"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ