Ходить гарбуз по городу
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області радить восени додавати у свій раціон гарбузи. Вони містять у собі величезну кількість речовин, необхідних для стабільної роботи організму.
Жовто-помаранчеві сорти гарбуза за вмістом бета-каротину на одному рівні з морквою. Бета-каротин, перетворюючись в організмі на вітамін А, не лише підтримує на належному рівні зір і імунні реакції, але є і найкращим природним антиоксидантом, який захищає організм від агресивної дії довкілля. А найголовніше — пригнічує процеси перетворення клітин на злоякісні, тобто є профілактикою раку.
Гарбуз — один з чемпіонів серед овочів за кількістю заліза. Крім того, у ньому міститься немало солей міді і фосфору, які також сприятливо впливають на кровотворення. Тому страви з гарбуза — унікальний засіб для попередження залізодефіцитної анемії.
До того ж , сукупність біологічно активних речовин, що містяться в гарбузі, сприяє виведенню холестерину з організму і покращує водно-сольовий обмін, тому гарбуз — відмінний помічник для безперебійної і нічим не обтяженої роботи серця.
Гарбуз — багатий на пектинові речовини, які покращують функцію кишківника при закрепах.
Насіння гарбуза містить цинк і кукурбитацін, які корисні для кожного чоловіка і важливі для підлітків, оскільки беруть активу участь в процесі статевого дозрівання.
Також насіння гарбуза вважається відмінним протиглистним засобом.
До речі, завдяки великому вмісту калію, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки. Тому всім, хто має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу, серцем (високий тиск), приймає гормони, має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості обличчя вранці, вживайте гарбуз.
Водночас, гарбуз корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних). Має протиподагричну дію.
А ще гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин. Худим — набрати масу тіла, людям з ожирінням — схуднути. Крім того, що корисний, він ще й легкий у приготуванні. Каші, запіканки, оладки, супи, млинці, вареники, пиріжки, мармеладки - все з гарбузом поживніше, смачніше і корисніше для великого українського роду!
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я