«ХВОРОБА ІКС» АБО ВІРУС СУДНОГО ДНЯ

За матеріалами інтернет-видань 05.02.2024 367

 

Василь ПІДДУБНЯК.

Такої недуги у світі не існує. Поки що…

Протягом 15-19 січня у швейцарському селищі Давос тривав 54-й Всесвітній економічний форум. На нього зібралася світова бізнес-еліта, лідери держав та міжнародних організацій, аби традиційно обговорити найактуальніші проблеми планети — геополітичні, технологічні, кліматичні. Йшлося і про ще один виклик людству: генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебреєсус закликав світ підготуватися до майбутніх пандемій «хвороби Х».

 

«НАЙКРАЩЕ передбачити те, що може статися, тому що в нашій історії це траплялося багато разів», — наголосив глава ВООЗ з огляду на те, що «хвороба X» може призвести до у 20 разів більшої кількості смертельних випадків, ніж пандемія коронавірусу.

«Багато людей запитують про «хворобу Х», про яку йшлось у Давосі, — зауважує президент Всеукраїнської асоціації інфекціоністів доктор медичних наук, завкафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга ГОЛУБОВСЬКА. — Такої хвороби не існує. Якщо коротко, то це збірне поняття можливої патології, яка може спричинити пандемію. Цей термін запроваджено ще 2017 року.

Першою «хворобою Х» можна вважати COVID-19. Взагалі ціла низка відповідних заяв пролунала раніше, ще до ковіду. В березні 2018-го ЗМІ повідомляли про те, що лідери держав по всьому світу готуються до глобальної пандемії. Коли вона нагряне? Про це навіть спеціалісти не знали. Але попереджали фразами на кшталт: «Це станеться раніше, ніж ми очікуємо». Прикро говорити, але в нас у цей час ліквідовували системи протидії біологічним загрозам, тобто готовність до них».

У соцмережах 17 січня лікар Ольга Голубовська написала:

«У 2021 році ВООЗ оголосила про ризики нової епідемії, більш смертоносної. Крім відомих нам імовірних чинників сумних подій (лихоманка Ласса, Марбург, хвороба Зіка і так далі), є і деякі передбачення, позначені як «хвороба Ікс» — невідомий ще вірус, що може стати таким же смертоносним, як «іспанка», котра, за різними джерелами, забрала життя від 50 до 100 мільйонів чоловік на початку ХХ століття…»

У березні нинішнього року ВООЗ оголосила, що на нас чекає нова глобальна пандемія. А в середині липня доктор Амеш Адая, старший науковий співробітник Центру безпеки здоров’я Джона Хопкінса, заявив, що наступна глобальна епідемія буде, вочевидь, респіраторною і призведе до масового розпаду і руйнації суспільства, а також до величезних економічних втрат, і навіть ті, хто живе у великих містах, не будуть застраховані від спалаху хвороби, адже достатньо буде одного завезеного випадку.

За кілька днів до початку роботи сьогорічного економічного форуму в Давосі Ольга Голубовська висловила думку, про що потрібно насамперед говорити на поважному зібранні: «Про те, що треба готуватися фінансово, також боротись із дезінформацією і, головне, стимулювати країни приєднатись у часовому проміжку до травня 2024 р. до міжнародної Пандемічної угоди, яка об’єднає країни для боротьби з хворобою X. При цьому отримати значну кількість підписів країн — членів ВООЗ буде нелегко, над цим б’ються вже понад рік. Наприклад, у США існує явний розкол, адже Республіканська партія відкрито виступила проти угоди, заявивши, що ВООЗ дістане додаткові повноваження. Фармацевтичні компанії також із настороженістю ставляться до угоди, зокрема до її пункту про відмову від прав інтелектуальної власності, коли цього вимагають обставини.

Але загалом поки що без паніки. Наше завдання — зробити висновки з помилок під час пандемії COVID-19, для того щоб уникнути їх у майбутньому».

Знайомлячись із підсумками сьогорічного Всесвітнього економічного форуму в Давосі, напрошується невтішний висновок: тема «хвороби Х» була затінена іншими животрепетними проблемами — наприклад «формулою миру». І спадає на думку давнє прислів’я: «Поки грім не грякне…» А грякнути цей грім здатен коли завгодно.

Покійний геніальний учений Стівен Хокінг якось сказав, що із чотирьох сценаріїв кінця світу він не так боїться ядерної зброї, як вірусу Судного дня — біологічної зброї, що здатна знищити людство, причому зробити це вибірково.

    Всеукраїнька газета захисту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ