ЕКОЛОГІЧНА ПАНОРАМА ЛЮТОГО 2024 РОКУ

За матеріалами інтернет-видань 05.02.2024 326
 

Олена БЕГМА.

Перетворили узбережжя на воєнний полігон

СТАНОМ на сьогодні через війну занапащено понад 20% природоохоронних територій України — 812 об’єктів природно-заповідного фонду. При цьому 514 із них знаходяться під окупацією, вороги їх безжально нищать.

«В окупованому Мелітопольському районі назріває екологічна катастрофа. Загарбники перетворили узбережжя Азовського моря на свій полігон. Зокрема, на території Національного природного парку, що на узбережжі Молочного лиману, окупанти муштрують мобілізованих та розмістили збройові арсенали. Водночас ворог руйнує ландшафт обстрілами, а також окупанти вирубують ліс для будівництва фортифікаційних споруд», — повідомляє Запорізька ОВА. Молочний лиман — водойма унікальна, найбільше в Україні нерестилище пеленгаса та інших рідкісних видів риб.

Мало вгідь з органічним статусом

ПЛОЩА сільськогосподарських угідь в нашій країні, зайнятих під органічним виробництвом, становить 0,6% від загального розміру земель сільськогосподарського призначення. У вирощуванні екологічно чистої продукції задіяні 380 сільськогосподарських виробників. Основними видами органічної продукції в Україні, інформує Мінагропрод, є набіл, фрукти, овочі та гриби, крупи, борошно, насіння, снеки (їжа для швидкого вгамування голоду. — Ред.), яйця, м’ясо і вироби з нього, соки, напої, пасти, консерви різних видів, олія, прянощі, спеції, цукор та інша продукція, зокрема й хлібобулочні вироби, вареники/пельмені та мед.

Утім, переважна більшість вітчизняної органічної продукції (а точніше, 95% усього виробленого) експортується в країни Європи. І це в основному кукурудза, соя, пшениця, соняшникова олія, макуха соняшнику, чорниця заморожена, ячмінь, ріпак, пшоно. Найбільшими імпортерами є Нідерланди, Німеччина, Австрія, Швейцарія, Польща, Литва, США, Італія, Велика Британія та Чехія.

Нафтопродукти у морі

У ПОРТУ Миколаєва 15 січня затонуло судно Ginger, призначене для днопоглиблювальних робіт. Як повідомила Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу, «стався серйозний витік нафтопродуктів в акваторію». Водночас не уточнюється, з якої причини технічне судно затонуло. Відомо лише, що на час, коли верстався цей номер газети, результати досліджень показали перевищення вмісту вуглеводнів у воді у 15-16 разів.

За словами екологів, основна небезпека від розливу нафтопродуктів у тому, що вони отруюють організм живих істот, а структура речовини вкрай негативно позначається ще й на ареалі їх проживання. Вуглеводні у великих концентраціях можуть спричиняти параліч дихальних центрів центральної нервової системи та практично миттєву смерть. Це особливо небезпечно для морських організмів, що перебувають поблизу великих нафтових плям.

Як у Першу світову

ІЗ СОЦІАЛЬНИХ мереж відомо про навалу мишей та щурів на фронтові шанці та бліндажі. Як зауважують фахівці, демографічний вибух у мишей стався саме восени 2023 року. На жаль, проблема не обмежується побутовими незручностями. Крім того, що ці тварини можуть розповсюджувати небезпечні хвороби, вони також завдають шкоди військовому та електричному обладнанню. Значною мірою це є наслідком самої ж війни, яка створила гризунам надзвичайно сприятливі умови для розмноження. Зокрема, озимі культури, посіяні восени 2021 року, в багатьох місцях не були зібрані наступного, воєнного, року і дали щедрий самосів. Миші, які розплодилися на ньому, добре пережили дуже теплу зиму. А бойові дії відлякують природних хижаків, що зазвичай полюють на гризунів.

Військове керівництво шукає системне розв’язання проблеми, яка, до речі, гостро постала ще під час Першої світової війни. Тоді солдати з обох сторін почали масово хворіти через навалу гризунів. Поки що ж наші бійці проводять «мобілізацію» котів. У мережі з’явилася велика кількість відео, в яких українські військові показують, як «КОТОвоїни» влаштовують результативні атаки на мишей і щурів.

Альтернатива поліетиленовим пакетам

ЧИМ МОЖНА замінити поліетиленові пакети, у які ми пакуємо продукти в магазинах? Чимало співвітчизників вже знайшли дружнє для природи рішення, яке водночас економічно вигідне з огляду на нинішню вартість одноразових кульків у крамницях.

Так, однією з альтернатив пластиковим пакетам є невеликі екоторбинки, виготовлені з сітчастої тканини. Завдяки міцному складу вони не рвуться і легко перуться, тому їх можна використовувати багаторазово, наприклад, при купівлі овочів та фруктів. У той же час чимало покупців призвичаїлися повторно використовувати пластикові судки, які вже були у вжитку, або різні паперові торбинки. Додатковою заміною пакувальних матеріалів є харчова плівка. У неї зручно загортати м’ясо та вироби з нього. До того ж харчова обгортка зазвичай має більш вигідну ціну порівняно з пакетами, і при цьому довше служить.

Гості «Тузлівських лиманів»

НА Одещині в заповіднику «Тузлівські лимани» вперше зимують рідкісні птахи — малі баклани, занесені до Червоної книги України як вид, що зникає. Співробітники природного парку нарахували на заповідних водоймах Малий Сасик та Джантшейський 25 цих пернатих особин. За словами науковців, раніше малі баклани з’являлися тут хіба що влітку або прольотом. У природі ці птахи гніздяться переважно на узбережжях Азовського та Чорного морів, а також у дельтах Дунаю, Дністра, Дніпра. Появу малих бакланів у «Тузлівських лиманах» у неприродний для них сезон орнітологи передовсім пояснюють кліматичними причинами. Також посприяло цьому й осушення водно-болотних угідь України.

Оце так присудили!

НА Волині відбувся суд над 36-річним краянином, якого затримали на озері Оріхове, що на території гідрологічного заказника. Чоловік у нерестовий період ловив там рибу сітками. Коли інспектори рибохорони заскочили його на гарячому, то до протоколу потрапили незаконно добуті 60 бичків-ротанів, 19 окунів, 19 йоржів, 82 плотвички. Ратнівський райсуд зобов’язав сплатити Держекоінспекції 914 тис. грн — саме в таку вартість експерти оцінили виловлену рибу. Також Феміда оштрафувала горе-рибалку на 17 тис. грн та присудила стягнути з нього вартість супутніх витрат — 13,3 тис. грн. Іще й конфіскувала риболовецькі сітки та човен у дохід держави…

    Всеукраїнська газета захисту іетересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ