МІЛЬЙОН БЕЗПІЛОТНИКІВ ЗА РІК - ЧИ РЕАЛЬНО ЦЕ?

За матеріалами інтернет-видань 05.02.2024 278
 

                                   ТЕПЕР "ВЕЛИКЕ ДРОНОБУДІВНИЦТВО"

Гервасій ЛЮШНЯ.

 
 

ПРЕЗИДЕНТ України Володимир Зеленський, приміром, і не сумнівається. Як не сумнівався, напевне, коли підписував гучний довоєнний проєкт «Зелена країна», яким передбачалося за 5 років висадити 1 мільярд дерев, а за 15 років збільшити площу лісів на 1 мільйон гектарів.

«Мільйон дронів ми зробимо! Ми зробимо все, щоб так воно й було. Я знаю, що так воно й буде», — беззаперечно заявив Глава держави акурат перед Новим роком на одній із пресконференцій.

Так рішуче заявив, що після почутого одні чиновники мимоволі присвиснули, а інші взагалі схопилися за серце.

Мільйон безпілотників — це, мабуть, набагато складніше, ніж ще одна президентська програма — «Велике будівництво». Було-було! Асфальт в один бік, бюджетні асигнування в другий — і… стелися, наша золота доріженько, у світле майбутнє!

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров відгукнувся на нову президентську програму у Фейсбуці якщо не піднесено, то оптимістично: «За час повномасштабної війни уряд змінив політику щодо виробників безпілотників, прибравши перепони і створивши для них умови. Це дало старт масовому виробництву. Саме тому я й казав, що мільйон FPV-дронів за рік — це реалістична ціль. Зараз виробництво розвивається, і поки компанії набирають обертів, кожен особисто може рухати Україну до перемоги, навіть у тилу».

«Кожен особисто» — це про кого? Міністра в кріслі чи бабусю на призьбі?..

«Цифровий» міністр тут же відповів, пославшись на проєкт «Народний дрон»: «Це інженерний курс, який навчить вас, як удома зібрати 7-дюймовий FPV-дрон. Під час навчання отримаєте доступ до лекцій, будуть Zoom із лекторами, перелік компонентів та мастхев інструментів і матеріалів, які треба придбати, а також доступ до спільноти інженерів, де можна радитися й ставити запитання».

Тут уже присвиснули від ідеї фікс і навіть перехрестилися майбутні складальники дронів із народу. Їх буквально шокував отой «Zoom із лекторами» і «мастхев інструментів і матеріалів, які треба придбати». А людською мовою це не можна було викласти?

А що ж держава? Вона, виходить, усунулась від нагальної справи?

«Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликає українців пройти безкоштовне навчання і збирати FPV-дрони вдома. А я то думав, що ж мав на увазі Зеленський, коли казав, що Україна здатна виробити мільйон дронів за рік? Гроші платників податків то розікрали!» — висловлює свою думку політик і правозахисник Віталій Купрій.

«Коли з бюджетів місцевих громад влада забирала гроші, то «Слуги» і урядовці казали, що це для масового виробництва дронів. Тепер відповідальний за дрони цифровий міністр Федоров пропонує громадянам самим збирати FPV-коптери вдома… Тільки у мене питання: а відібрані у громад кошти ПДФО (податок на доходи фізичних осіб. — Г. Л.) куди підуть?» — запитує народний депутат із фракції «Європейська солідарність» Володимир Ар’єв.

А й справді — куди?

       Всеукраїнська газета захиту інтересів і прав селян "Сільькі вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ