Командувач ССО генерал Віктор Хоренко несподівано звільнений з посади

За матеріалами інтернет-видань 04.11.2023 471

Командувач Сил спеціальних операцій Віктор Хоренко / Скриншот із відео / © скриншот з відео

   Учора міністр оборони Рустем Умєров заявив, що не пояснюватиме причини звільнення командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Віктора Хоренка (на фото). "Вчора за моїм поданням, як це передбачено законодавством, було ухвалене кадрове рішення щодо командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ. Генерал-майор Хоренко зараз потрібний на певному напрямку, він продовжить службу в Міністерстві оборони України", - повідомив Умеров.

   Та командувач ССО ЗСУ генерала Віктор Хоренко заявив, що президент Зеленський звільнив його без відома самого Хоренка і без погодження його безпосереднього начальника - головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного!
   Учора під час інтерв'ю генерал-майор Віктор Хоренко, командувач Силами спеціальних операцій ЗСУ, дізнався від журналістів про... своє звільнення. Відповідний указ оприлюднено на сайті президента Володимира Зеленського. Хоренко заявив у коментарі, що його безпосередній начальник - головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний - не знає про зняття Хоренка з посади, і сам генерал також почув про це від повідомлення від... ЗМІ.
   Таким чином, Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський втрутився в кадрові рішення у Збройних силах, порушивши процедуру звільнення командувача Сил спеціальних операцій.
  Сам президент у своєму вчорашньому вечірньому зверненні ніяк не пояснив, чому він знехтував правами Залужного. А просто оголосив про звільнення Хоренка та призначення нового командувача ССО Сергія Лупанчука.
   Джерела Цензор.Нет у керівництві ЗСУ підтверджують, що ні звільнення Хоренка, ні призначення Лупанчука з Залужним не обговорювалось та не погоджувалось.
Які висновки ми можемо зробити із заяви Віктора Хоренка?
1. Офіс президента демонстративно образив генерала, причини цієї неповаги президент навіть не вважає за необхідне пояснювати військовим та суспільству.
2. Заміна командувача ССО пов'язана з політичними інтригами, а не продиктована військовою необхідністю, інакше б Залужного запитали. Таким чином Офіс президента свідомо послаблює вплив у армії Залужного.
3. Коли Зеленському та його піарникам вигідно - вони прикриваються Залужним та кажуть, що він сам ухвалює усі рішення. Але насправді вертикалі управління та відповідальності в армії не існує, бо кадрові рішення на себе перебирає сам Зеленський та його Офіс, тобто Андрій Єрмак. Так само вони ухвалюють рішення в обхід Залужного щодо інших призначень на інші командні посади в армії.
4. Зеленський остерігається Залужного як можливого конкурента на майбутніх виборах. Зміна командувача ССО ЗСУ без погодження з самим головнокомандувачем може бути попередженням про кадрові рішення як по інших вищих керівниках армії, так і по самому Залужному.
   Юрій Бутусов, військовий експерт, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ