Краща Баттерфляй світу - Гізелла Ципола - святкує ювілей

За матеріалами інтернет-видань 28.09.2024 53
Краща Баттерфляй світу - Гізелла Ципола - святкує ювілей
   Учора, 27 вересня, виповнилося 80 років Гізелі Циполі - відомій українськоій оперній співачці.
   Гізела Ципола виконала понад 50 оперних партій, найвідоміші серед яких: Чіо-Чіо-Сан, Мімі, Тоска, Аїда.
   Дмитро Чекалкін, блогер, сторінка ФБ, (за матеріалами MiraStudia).
   Після тріумфального виступу в Японії на Міжнародному конкурсі "Мадам Баттерфляй" у 1976 р., здобувши першу премію, співачка стала володаркою титулу "Краща Баттерфляй світу". Шість років поспіль Гізела Ципола була визнана найкращою оперною співачкою СРСР. Але при цьому була "невиїзною", виняток - Японія.
   Тавро "невиїзної" співачка мала через дідуся-емігранта в США. Їй дозволяли гастролювати лише в країнах соцтабору. Не дали можливості стажуватися в Ла Скала, позбавили можливості співпрацювати з Covent Garden, паризькою Grand Opera, віденською Staatsoper, куди запрошували, а виставу "Мадам Баттерфляй" після повернення Гізели Циполи з Японії... одразу зняли з репертуару в Київській опері.
   Народилася майбутня співачка в селі Гать, у Закарпатті. "Один мій дід - австрієць, інший - словак, але я записана по бабусі - угоркою.", - розповідала українка Гізела Ципола.
   Співала змалечку. Закінчила Ужгородське музичне училище і Харківський інститут мистецтв за класом співу.
   Майже 20 років була солісткою Київського театру опери та балету імені Т. Шевченка, де зачаровувала слухачів голосом незбагненної краси.
   Невдовзі після втрати чоловіка, Стефана Турчака, у розквіті сил і таланту в 49 років Гізела Ципола залишила сцену, а пізніше й Київ, повернувшись до Закарпаття. Без чоловіка опера перестала для неї існувати.
   Вона пішла зі сцени непереможною, легендарною і загадковою.
   "З одинадцяти років моє творче і особисте життя так закрутилося, що я не бачила, ні коли розпускаються дерева, ні коли опадає листя. А сьогодні будь-якої вільної хвилини їду на дачу, займаюся квітами", - розповіла Гізела Ципола в одному фз інтерв'ю.
   Многая літа!

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ