Легітимність під питанням. Але чия?

За матеріалами інтернет-видань 30.05.2024 290

 

Михайло ВЕДМІДЬ.

СВОЄРІДНИЙ рекорд наприкінці минулого тижня зафіксували у Генштабі ЗСУ: загалом від початку повномасштабного вторгнення в Україну країна-агресорка росія втратила загиблими та пораненими понад пів мільйона своїх військових. Також знищено велику кількість воєнної техніки окупантів. Зокрема, танків — 7650, бойових броньованих машин — 14 786, артилерійських систем — 12 929, РСЗВ — 1082, засобів ППО — 814, літаків — 356, гелікоптерів — 326, БПЛА оперативно-тактичного рівня — 10 414, крилатих ракет — 2209, кораблів та катерів — 27, підводних човнів — один.

«На третій рік повномасштабної війни з такою кількістю втрат, яких зазнають російські війська, значна частина ремонтопридатних та більш-менш технічно, технологічно відповідних сучасній війні механізованих засобів були вже введені в дію та знищені. І зараз дедалі частіше російський ВПК повертається до того, що відновлює засоби, наприклад, 1950-х років», — констатував керівник Центру протидії дезінформації при РНБО України Олександр Коваленко.

Водночас очільник кремля путін укотре задекларував свою нібито готовність припинити бойові дії і від ескалації перейти до мирних переговорів. От тільки одне «але» — умови, на яких він наполягає для початку такої розмови: із урахуванням «поточних реалій». Тобто захоплені росією землі України так і залишатимуться окупованими і можуть служити на переговорах розмінною монетою при встановленні «справедливого миру». Така постановка питання не влаштовує владу України. Тому Володимир Зеленський продовжує спілкуватися з лідерами багатьох країн, запрошуючи їх взяти участь у Саміті миру, який має відбутись у Швейцарії в середині червня. Вже багато хто з керівників прийняв запрошення. Проте є й такі (зокрема, очільники Бразилії, ЦАР та ін.), що прямо заявили про свою неучасть у конференції, якщо там не буде представників росії. Також не зовсім приємним сюрпризом стала новина, що президент США Джо Байден планує пропустити Глобальний саміт миру для України. Натомість він поїде до Каліфорнії разом із зірками Голлівуду збирати кошти на свою передвиборну кампанію.

Та повернімося до наших «баранів». Під час візиту до Мінська путін, відповідаючи на запитання журналістів, цинічно заявив: «З ким вести переговори — це питання не пусте, я з вами згоден. Звичайно, ми усвідомлюємо те, що легітимність чинного глави держави закінчилася». А от він, мовляв, повністю легітимний, бо уп’яте (!) «обраний» на посаду президента рф. Він уважає, що одна з цілей майбутнього Саміту миру у Швейцарії начебто полягає в тому, щоб західна спільнота підтвердила легітимність Володимира Зеленського. Втім, на думку очільника кремля, «ці піарівські кроки не мають значення для юридичних документів». При цьому путін уважає, що якщо дійде до мирних переговорів, то вони «повинні бути на здоровому глузді». «Ми маємо бути повністю певні в тому, що маємо справу з легітимною владою, — сказав він і додав: — це питання до української політичної та правової системи».

Нагадаємо: вибори сьомого президента України мали відбутися 31 березня 2024 року. Однак через загарбницьке вторгнення рф вони, згідно з чинним законодавством, були відкладені через запровадження режиму воєнного стану. Поки не буде обрано нового главу держави, свої обов’язки, за Конституцією, має виконувати чинний президент. І якби вибори відбулись у березні, то повноваження Зеленського як Президента (у разі його непереобрання) минули б 20 травня.

На чому і спекулює путін. Хоча у самого легітимність під дуже великим питанням, оскільки вибори на рф відбулися з неприпустимими порушеннями міжнародного права.

Та його розрахунки виявилися марними. Українське суспільство не виправдало сподівань кремлівського мрійника. Так, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов стосовно цього заявив, що росія проводить «максимально дорогу» операцію під назвою «Майдан 3», щоб посіяти серед українців думки про нелегітимність ухвалення рішень в Україні з метою завдати їй поразки на полі бою у червні 2024 року.

«Ніхто не ставить під сумнів легітимність української влади, — заявив співголова опозиційної фракції «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, проте додав: — Єдине — бажано було б, щоб вона відзвітувала».

Право Зеленського залишатися біля керма держави підтвердили й на міжнародному рівні. Так, представник зовнішньополітичної служби Євросоюзу Петер Стано наголосив, що у ЄС «немає жодних сумнівів» щодо легітимності Зеленського. Таку позицію він пояснив українською Конституцією, що дає право президенту країни виконувати обов’язки до вступу на посаду наступного обраного на демократичних виборах глави держави. При цьому в розпал війни, вважають у Європі, президентські вибори в Україні провести неможливо. Про легітимність Зеленського зауважив і офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррік: «Президент Зеленський залишається... тією людиною, з якою генеральний секретар спілкується, коли йому потрібно зв’язатися з українським лідером».

Тож у нас обійшлося без масових заворушень і протестів. На відміну від Ізраїлю, де минулої суботи в кількох містах знову спалахнули велелюдні протести проти уряду прем’єр-міністра Нетаньягу. Протестувальники звинуватили свого лідера в ігноруванні попереджень перед атакою ХАМАС у прикордонному регіоні Ізраїлю 7 жовтня. Демонстранти вимагали його відставки, дострокових виборів і визволення заручників. За словами організаторів, кількість учасників мітингу проти уряду Беньяміна Нетаньягу в Тель-Авіві перевищила 80 тисяч осіб. Акції протесту відбулись і в інших місцях Ізраїлю, зокрема в Єрусалимі, Хайфі, Кесарії та Реховоті.

Тим часом в Україні Сили оборони зупинили просування російських військ на Харківському напрямку та проводять контрнаступальні дії. Про це у п’ятницю, 24 травня, повідомив представник Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Ігор Прохоренко. За його словами, українські захисники продовжують оборонятися на сході та на півдні нашої держави, завдаючи вогневого ураження ворогу. Однак ситуація продовжує залишатися складною. Наразі основним театром бойових дій є Харківська та Донецька області. Своєю чергою Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця», додав, що нині росіяни намагаються прорвати позиції ЗСУ біля Білогорівки, що неподалік міста Часів Яр.

                                 (Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")​​​​​​​

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ