Ліна Костенко: «політичної біжутерії не ношу»

За матеріалами інтернет-видань 19.03.2024 427
На зображенні може бути: 1 особа та текст «19 березень 1930 3 днем народження, лно василвно! многая лima! в людей не проситиму сили, нчого житmі не просила, як не просять гpanimni схили, щоб y спеку дowi ix зросили. я людей попрошу тльки sipu кожие слово, почуте Bid мене, кожний погляд очей мойх cipux, кожиу ласку рук. нестудених. Λina костенко 1F»
  Автор: "Гудсіті".
 💛 💙 «Єдине, що від нас залежить — життя прожити як належить»...
⚡ ⚡ «Як належить», по-лицарськи, дійшла сьогодні до свого 94 року життя «цариця української поезії» Ліна Костенко. Вона — жива совість епохи. В українській літературі, хоч вона мала багатьох талановитих митців-чоловіків, роль обраної на символ і прапор все-таки випала Ліні Костенко. А, може, й не випала. Може, вона сама свідомо обрала собі Долю, Долю тяжку, як хрест, і світлу, як перше причастя.
💛 «Я вибрала Долю собі сама, і що зі мною не станеться, — у мене жодних претензій нема до Долі — моєї обраниці», — написала вона одного разу і лишилася на все життя вірною цим словам.
💙 Про неї були десятки історій — про її зухвалі репліки, бездоганні афоризми і з викликом пронесені на політичні судилища квіти для засуджених. Легендою стали її виступи на захист дисидентів, її ляпаси «діячам» культури...
💛 94-ий день народження поетеси, який вона відзначить 19 березня, крім щасливого приводу привітати цю щасливу світлу жінку, є нагадуванням простих істин.
✨ «Мій перший вірш написаний в окопі»
"Мій перший вірш
написаний в окопі,
На тій сипкій від вибухів
стіні,
Коли згубило зорі
в гороскопі
Моє дитинство, вбите
на війні".
💙 Здавалося б, звідки в неї цей бунтарський дух? Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 р. в місті Ржищеві на Київщині, в родині вчителів. Ще у дитинстві довелося скуштувати гіркоти. Батька Василя, котрий знав 12 мов, вільно почувався в усіх науках і тому чи не всі їх у школі викладав, одного дня, як «ворога народу», забрали на цілих 10 років — на все дитинство Ліни. Потім була війна. Евакуація. Страшні, “сумні біженські мандри”. Раннє дорослішання і перші вірші — про «балетну школу замінованого поля»… У шістнадцятилітньому віці були вже перші публікації. Літературна студія, Київський педагогічний інститут… А далі — навчання в літературному інституті, знайомство із тоді уже культовими літераторами, серед яких — польський письменник, її перша любов і батько доньки Оксани Єжи-Ян Пахльовський. Одна за одною виходили її збірочки, які засвідчили: в українській поезії з’явилася зірка першої величини. Чого, здавалося, іще треба — пиши, кохай, радій життю. З іншими, може, так і було б… Тільки не з нею.
✨ «За себе і за Марусю Чурай…»
💛 Кінець «хрущовської відлиги». Тріскучі “брежнєвські заморозки”. Масові арешти української інтелігенції, і Ліна Костенко — серед «неблагонадійних». У страшні для української інтелігенції часи в Києві пошепки переповідали одне одному, як Ліна Костенко прийшла до директора філармонії, який в останній момент відмінив моновиставу за «Марусею Чурай», підвела його під люстру (щоб краще видно) і «відляпасувала» йому фізію. Той нерозумний директор подав на неї в суд, — зрештою, це відома історія. Але найцікавіше було далі...
💙 Ліну Костенко викликали в суд і запитали, чи не заперечує вона того, що дала ляпаса директорові філармонії. «Заперечую» — сказала Ліна Василівна. «Як, ви це заперечуєте?». «Так, заперечую! — відказала вона. — Бо я дала не одного, а два ляпаси — за себе і за Марусю Чурай».. За непоступливу і безкомпромісну позицію її не друкували — жодного рядка! — аж до 1977 року. По виданні тільки двох книжечок поезій вона опинилася з кляпом в роті. Не зламало її і те, що чимало років доводилось жити у важкій матеріальній скруті: на роботу неможливо було влаштуватись, а гонорарів не отримувала, бо ж книжки не виходили. Бували дні, коли залишалось тільки двадцять вісім копійок на пляшку кефіру. У цих нестерпних умовах, коли доводилося жити і впроголодь, Ліна Костенко не втрачала сили духу, не міняла “совість на харчі”...
✨ «Жінка — твоя. Але я — твоїша…»
"Чи справді необхідно,
щоб жінка була мужня?
Спасибі вам, спасибі,
за цей пріоритет.
Поетам всіх віків
потрібна була Муза.
А жінці хто потрібен,
Якщо вона — поет?"
💛 «Бути чоловіком Ліни Костенко — це передова кожен день», — так говорили про Василя Цвіркунова. Вони познайомилися, коли вона уже була забороненою, «опальною» поетесою, проте його це не злякало. Закохавшись, він відразу запропонував руку й серце. Був сміливий, навіть безстрашний. Бо — козацького роду, бо — воїн. У прямому і переносному значенні: під час війни був тяжко поранений, вижив, проте йому ампутували ногу… Василь Цвіркунов 11 років обіймав посаду директора Київської кіностудії ім. О. Довженка. Саме в часи його керівництва були створені епохальні фільми “Тіні забутих предків”, “Камінний хрест”, “Криниця для спраглих”. Ліні Костенко він був надійною опорою. Її донька Оксана полюбила Василя Цвіркунова відразу. Хоча її батьком був польський письменник Єжи Пахльовський, коли у їхньому домі з’явився Цвіркунов, Оксана попросила Пахльовського: «Можна, я буду називати тебе Єжи? Тому що тато тепер у мене вже є…»
💙 У подружжя, яке прожило разом 35 років, народився син Василь. Нині — він вчений-кібернетик, програміст, викладач одного з американських вузів. Оксана Пахльовська — письменниця, поетеса, лауреатка премії ім. Шевченка за книгу есе «Ave, Європа!», живе в Італії, ростить доньку Ярославу-Франческу. Василь Цвіркунов 2000-го помер від серцевої недостатності, застрягши на півтори години в ліфті. Йому було 82.
✨ «Не треба моїм іменем всує махати»
💛 За історичний роман «Маруся Чурай», який шість років не випускали до друку (згодом, коли він вийшов, за романом у книгарнях стояла така черга, як в голодні роки за хлібом), Ліна Костенко отримала Державну премію України імені Т. Шевченка. Проте нагороди її не цікавлять. Президент Кравчук хотів відзначити її високим орденом одночасно з Павлом Лазаренком, та вона відмовилася від такої «честі», пояснивши по-своєму: «Політичної біжутерії не ношу».
   Коли у 2000 році Кучма нагородив її орденом Ярослава Мудрого V ступеня, вона на всю країна заявила, що тієї нагороди від нього не прийме. Попросила: «Не треба моїм іменем всує махати» і подалася в «духовну еміграцію», пояснивши усе двома поетичними рядками: “І знов сидять при владі одесную. Гряде цинізм — я в ньому не існую”.
💙 У 2014 році Ліна Василівна підтримала Революцію Гідності – до слова, вона і нині передає свої власноруч підписані книги бійцям на фронт. А нині, на своєму 94-му році життя, вона разом з нами переживає війну. Усі найстрашніші події початку повномасштабного вторгнення Ліна Василівна перебула у себе вдома, в Києві. «Ми їй пропонували посадити в машину та відвезти – ні, – розповідала журналістам її близька знайома, заслужена лікарка України Ольга Богомолець. – Звичайно, вона дуже переживає, але так само продовжує працювати, писати нові вірші і вкладати всю душу в Україну».

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ