Липень значно посилив повітряно-грунтову посуху

За матеріалами інтернет-видань 25.07.2024 154

 

CHomu-my-vidstayemo-z-urozhajnistyu

Агрометеорологічні умови другої декади липня в Україні були несприятливими для формування врожаю пізніх сільськогосподарських культур через тривалий період спеки. Про це розповіли фахівці Укргідрометцентру.

Впродовж декади кількість днів із температурами вище +30°C становила 6-10, вище +35°C – 1-9. За період 1-20 липня кількість днів із температурою вище +35°C становила в південних та центральних областях України від 7 до 16 днів. Тим часом нерівномірні дощі відмічалися лише в західних та північних областях. На решті території було зовсім сухо.

Такі умови призвели до посилення та поширення повітряно-ґрунтової посухи.

«Поєднання високих температур повітря та ґрунту, засухи та суховіїв негативно вплинуло на ріст та розвиток пізніх культур. У південних, центральних, східних областях у кукурудзи, соняшнику, гречки та сої відмічалося передчасне підсихання листя нижнього ярусу та скручування листя верхнього ярусу, засихання листя в зеленому стані, місцями повне засихання рослин, спостерігалися опіки на обгортці качана на деяких рослинах кукурудзи, слабке формування репродуктивних органів (кошиків у соняшнику)», — зазначили агрометеорологи.

Також на більшості площ вологозабезпечення знизилося до незадовільного рівня. Лише на окремих площах західних та північних областей завдяки дощам локального характеру запаси продуктивної вологи метрового шару ще залишалися задовільними. Одночасно сильні зливи спричинили пошкодження посівів сільськогосподарських культур різного ступеня (локальне вилягання посівів, створювалися умови для інтенсивного росту бур’янів та поширення грибкових хвороб).

ааа

ПРИ ЦІЙ НАГОДІ: В Україні стартували біржові торги аграрною продукцією


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ