Лісовий ресурс в Україні: як заготовляти дрова, щоб його не рубати?

За матеріалами інтернет-видань 15.08.2022 352
Лісовий ресурс в Україні: як заготовляти дрова,  щоб його не рубати?

Україна не довикористовує свій лісовий ресурс. Повідомив Міністр  захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Він, зокрема, окреслив ситуацію із заготівлею дров на новий опалювальний сезон.

"Ми сьогодні розуміємо, що попередня цифра кількості необхідних дров перевищує 7 млн. кубічних метрів. Це дійсно в 2 рази більше, ніж українці могли потенційно споживати в попередні роки. Але ми розуміємо, що цей обсяг можна забезпечити. І не тому що десь будемо додатково рубати ліс. Під сокири ми його точно не віддамо. Ми маємо певні запаси і  ресурси, за рахунок яких можна збільшити цю заготівлю", - розповів Руслан Стрілець.

За його словами, наразі з кожною військовою адміністрацією вже відпрацьовані потреби в дров’яній продукції.

"Заготівля вже ведеться посиленими темпами, бо ми не зможемо за місяць перед опалювальним сезоном забезпечити всіх. Тому ми маємо системний план, скільки, коли має цих дров зрубатися. Люди вже починають запасатися, і є певні нарікання на нестачу дров. Але цей ажіотаж мине, і ситуація вирівняється", - запевнив Міністр.

Руслан Стрілець пояснив, звідки можна взяти  ліс. На його думку, Україна не довикористовує свій лісовий ресурс.

"У середньому на гектарі лісу додатково проростає 4 кубометри деревини. Площа українських лісів - це 10 млн. га. Тобто щорічно у нас з'являється 40 млн. кубометрів деревини. А заготівельники лісу рубають лише 15 млн. кубів деревини на рік. Тобто ми маємо ще потенційний запас майже в 2 рази. Збільшувати обсяги заготівлі не будемо", - розрахував очільник міністерства.

Щодо вартості деревини, то Міністр зауважив, що для бізнесу ціна зафіксована ринком, а для потреб людей в Україні є обмеження : 15 кубів на рік на людину.

"Це більш, ніж достатньо, - сказав Руслан Стрілець, - ціни вар'юються в залежності від області: від 600 грн. за куб ( а в Чернігівщині ще менше) до 1200 грн., як у Львівській області, там більш цінні породи деревини. Це абсолютно доступно".

Зазначено, що нині триває робота над вебдодатком, через який кожен українець може закупити необхідний обсяг дров, породу, з доставкою чи без.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ