Магдалинівці виповнилося 246 років

За матеріалами інтернет-видань 06.06.2024 382
Магдалинівці виповнилося  246 років

Добра традиція найменувати населений пункт ім'ям людини, яка його розвивала. Так відбулося і з Магдалинівкою. Тут давним- давно жила родина пана Андрія Магденка. Саме завдяки його зусиллям територія селища облаштовувалася з глухого закутка до добре обжитого людьми місця.
Магдалинівка розпочала свою історію 5 червня 1778 року. Згодом з'явилася Анастасіївка, село засноване на честь сестри А. Магденка - Анастасії. Старожили кажуть, що це село називали ще Малою Магдалинівкою.
За історичними документами, поблизу Магдалинівки не проходили ні торгівельні, ні поштові шляхи сполучення, тому вона тривалий час залишалася забутою. Втім, згодом маєток Магденків перетворився на справжній простір природної та рукотворної краси.
Тут обробляли землю, пасли отари овець, збудували першу церкву у 1821 році. За переказами, біля неї і покояться Андрій Васильович та його дружина.
Як зазначив літописець  Д.Т. Кулаков, поступово магдалинівці обзаводилися господарством, худобою, знаряддям праці. Селяни сплачували податки за рахунок продажу сільськогосподарської продукції, бідніші працювали у наймах, ходили на заробітки. Село швидко розбудувалося.
Переселенці, які переїжджали сюди в основному з північних губерній, зводили будівлі з цегли, хмизу, глини. Вони займалися тваринництвом. Пан Магденко виділяв із своїх володінь вигін для худоби за плату. Розводили, здебільшого, овець, хоча спочатку для них не вистачало будівель - кошар. З них селяни мали м'ясо, шкіру, з яких виготовляли одяг.

У "Списках міст" 1859 року, зокрема, значиться, що "Магдалиновка (Магдовка), село при речке Чаплинке, от уездного города 45 верст, всего дворов - 85, жителей - мужчин - 329, женщин - 328, церковь православная, ярмарок - 2, заводов - 3".
Нині цей край славиться роботящими, сильними  і талановитими людьми, які шанують свою батьківщину і продовжують розвивати її, попри війну з росією.
Процвітання і добробуту вам, магдалинівці, хай добро якориться на ваших ланах і радують здобутками місцеві господарства.

"Зичимо всім жителям міцної волі та сили  духу. Бажаємо кожній родині, перш за все, Перемоги, міцного здоров'я, щастя та любові до рідної землі. Нехай в нашій славній Магдалинівці народжуються нові покоління і нові імена, нехай Господь береже кожного з нас!" - йдеться у привітанні з нагоди  246 - річчя селища.

 

Магдалинівська територіальна громада

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ