Майже третину експорту української м’ясопродукції закуповують Нідерланди

За матеріалами інтернет-видань 22.02.2024 390
Майже третину експорту української м’ясопродукції закуповують Нідерланди

Як зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, у 2024 році м’ясо птиці залишиться визначальним продуктом у структурі поставок м’яса вітчизняного виробництва на зовнішні ринки. Воно  за відносно стабільних умов доповнюватиметься замороженою яловичиною.
За словами Миколи Пугачова, минулого року на міжнародному ринку Україна зберегла  позиції м’ясопродукції українського виробництва за рахунок курятини.
Торік обсяги експорту м’яса птиці збільшились на 3 % – до 425 тис. т. Однак вартість його реалізації скоротилась на 6 %, становивши 800 млн дол. США.
 

"Нині вітчизняна м’ясопродукція експортується до Євросоюзу, країн Перської затоки, Далекого Сходу та СНД. При цьому частка країн ЄС у вартісному виразі збільшилась порівняно з 2022 роком  і склала майже 46 %.
Характерною рисою 2023 року стали зміни в рейтингу ключових країн- імпортерів українського м’яса, внаслідок яких з цього списку зникли африканські країни.
Нідерланди 2023 року закупили в Україні близько третини (29,4 %) вітчизняного експорту м’ясопродукції на суму 262 млн дол. США.
Саудівська Аравія із часткою у 15,6 % зберегла за собою друге місце. Ця близькосхідна країна закуповує в Україні виключно м’ясо птиці.
Значними є також частки Словаччини (11,7 %), Китаю (5,6 %), Туреччини (3,4 %), ОАЕ (3,4 %), Азербайджану (3,4 %) та Молдови (3,1 %)", - повідомив Микола Пугачов.

 

Інститут аграрної економіки

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ