Міндовкілля Стрільця дозволяє лісівникам вирубувати усі ліси

Григорій Давиденко 03.05.2024 324
Міндовкілля Стрільця дозволяє лісівникам вирубувати усі ліси
   Всі потуги нашої влади абсолютно логічно направлені на вступ України до ЄС та НАТО. Відтак наша держава, відповідно до європейської програми збереження біологічного різноманіття, до 2030 року має збільшити територію природно-заповідного фонду із теперішніх, жалюгідних 6,7% від загальної площі країни до 30%. Всього за шість років!
   Тиждень тому Міндовкілля, яке очолює Руслан Стрілець із Дніпра, повідомило, що за 3 роки в Карпатах не буде суцільних рубок. Але це маніпуляція, бо ухвалена постанова дозволяє лісівникам рубати майже усюди − що хочуть і де хочуть.
 
    Це відбуватиметься завдяки рубкам переформування: достатньо лісівникам оголосити ліс «неправильним» − у ньому можна буде одразу вирубати до 35% всіх дерев. зазначає Українська природоохоронна рупа. Яких саме − на вибір лісників. Раніше такі рубки можна було проводити лише в певних типах лісів, переважно штучного походження.
 
  Тепер обмеження зняті майже повністю. І навіть природний ліс у заказнику може стати «неправильним» і бути вирубаним. Зокрема в Карпатах.
 
   Про недопустимість таких змін кричали громадські природоохоронні організації, але "зелене" Міндовкілля вирішило стати на бік лісівників. І щоб дезінформувати суспільство про справжню суть змін – вирішили «заборонити» суцільні рубки в Карпатах. Тільки от заборона стосується лише суцільних рубок головного користування, які й без того заборонені в переважній більшості лісів Карпат.
 
   Хоча паралельно, законопроєкт 9516 дозволить лісівникам робити суцільні санітарні рубки без обмежень. Від того, що замість однієї суцільної рубки проведуть таку саму лише з іншою назвою навряд Карпатам стане краще, чи не так?
 
   Українська природоохоронна група, яку очолює відомий захисник природи Олексій Василюк, закликає Міндовкілля терміново розробити зміни в законодавстві, які б повернули всі заборони на проведення рубок переформування! Поки ж − не погоджувати жодні матеріали лісовпорядкування, які містять такі рубки.
   До 2030 року залишається не так і багато часу. Вочевидь, Міндовкілля потребує істотних кадрових змін, аби діяти у відповідності з вимогами ЄС. Для цього слід повернути в установу справді успішних людей, як ексміністр Остап Семерак та його заступники, бездумно скорочених "зеленими" завідувачку сектору ПЗФ Анастасію Драпалюк та інших фахівців.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ