МКС чекає арештованого путіна, - прокурор Карім Хан

За матеріалами інтернет-видань 06.09.2024 94
Прокурор МКС розповів про перспективи справи Путіна
 
   Карім Хан, фото: Getty Images

   Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан розповів про перспективи очільника росії володимира путіна постати перед судом, згадавши при цьому трибунал щодо колишньої Югославії: "Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується".

    Джерело: Хан в інтерв'ю BBC.

    Деталі: За словами прокурора, українська сторона просила його провести розслідування щодо дій росії ще 2021 року, коли він зустрічався з генпрокурором України.

   Але на той момент, розповів Хан, у МКС не було на це ресурсів, а в нього самого була маса інших обов'язків, оскільки незадовго до поїздки в Україну він тільки вступив на посаду. Крім того, сказав прокурор, він не вірив, що путін зважиться вторгнутися в Україну.

Пряма мова: "Але коли вони це зробили, я вирішив, що все абсолютно очевидно, і ми повинні почати розслідування. Я побував на місці подій, і коли ти чуєш історії, свідчення, бачиш руйнування, чуєш висловлювання різних людей, включно з висловлюваннями володимира путіна і [марії] львової-бєлової, застосувати всю суворість закону було нескладно.

   Це так сумно. Постійний член Радбезу росія - велика країна. Література, музика, одна з країн-засновниць ООН, яка відіграла важливу роль у перемозі над фашизмом, тож мені це не принесло жодної радості, це був сумний день, коли стосовно президента країни - важливого члена Радбезу ООН - надійшла заявка на видачу ордера на арешт".

   Ще деталі: Цього тижня російський президент здійснив візит до Монголії, де його мали заарештувати, але зустріли червоною килимовою доріжкою.

   Карім Хан запевнив, що Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер МКС: "Переговорний процес на рівні суду ведеться. Судді можуть дати свої рекомендації на випадок, якщо буде виявлено відсутність співпраці, але я не хочу нічого передбачати, тому що зараз це питання вирішується між суддями та урядом Монголії".

   На запитання про те, чи вірить він, що  путін коли-небудь опиниться на лаві підсудних у Гаазі, Хан відповів, навівши приклад колишньої Югославії:

   - Люди сміялися, коли трибунал щодо колишньої Югославії домагався ордерів на арешт Караджича і Младича, не кажучи вже про самого Мілошевича. Коли Спеціальний суд щодо Сьєрра-Леоне видавав ордер на арешт колишнього президента Чарльза Тейлора. Але, як показала історія, ці люди, що володіли в минулому великою владою у своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних. Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується.

   Нагадаємо:

  • МКС видав ордер на арешт путіна та уповноваженої з прав дитини в росії львової-белової в березні 2023 року. Їх підозрюють у військових злочинах, скоєних під час війни в Україні.
  • москва називала рішення МКС видати ордер на арешт путіна юридично нікчемним.
  • слідчий комітет росії, який сам порушив кримінальну справу стосовно прокурора і суддів МКС, заявляв, що переслідування путіна "має завідомо незаконний характер".
  • росія не визнає Міжнародний кримінальний суд у Гаазі і не підпадає під його юрисдикцію. Але путіну довелося відмовитися від міжнародних поїздок до країн, які підписали Римський статут і тим самим зобов'язалися виконувати розпорядження МКС. Зокрема, у липні 2023 року він не поїхав на саміт БРІКС у ПАР, хоча влада країни давала зрозуміти, що не стане його заарештовувати.
  • Наразі найбільш високопоставленими особами, арешту яких домагається МКС, є путін, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху і міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ