На павутинці неодмінно прилетить бабине літо

За матеріалами інтернет-видань 06.09.2024 108

 

Михайло ХАЩІВСЬКИЙ-ГУЙ, натураліст. (с. Городище Самбірського району Львівської області)

 

БАБИНЕ літо. Тепле, наче справжнє. По полю літає багато павутиння. Я ловив його й роздивлявся маленьких павучків-мандрівників, які у такий спосіб розселяються. Велика кількість павутинок під час бабиного літа — це ознака холодної зими.

На кущах, траві, стерні — всюди павутиння. Ранками на них блищать самоцвіти — краплі роси, а вдень вони біліють під промінням сонечка. У теплу погоду павутина літає в повітрі: то окремі нитки, то клубочки.

Політ на павутинні — перша мандрівка юних тенетників, бокоходів і павучків-вовків. Молоді павучки бігають погано, а тому для розселення користуються павутинними бородавками, що містяться на кінці черевця. Двох-трьох метрів павутинної нитки досить, щоб утримати в повітрі маленького павучка-мандрівника. Летить він довго, відлітаючи на десятки кілометрів од місця свого народження. Чимало таких мандрівників виловлюють птахи.

Ці членистоногі — чудові синоптики. Якщо павук не латає старої павутини або не робить нової — насувається буря. І навпаки, якщо робить тенета — чекай гарної погоди. Напередодні сильного вітру павук витягує нитки з павутини, роблячи її рідшою.

                                                                                     (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ