ВЕРЕСЕНЬ ОБІЦЯЄ ЗАЛИШИТИСЯ ПО-ЛІТНЬОМУ ТЕПЛИМ

Анатолій Гайворонський 06.09.2024 94

 

 
  • Нотатки метеоролога: Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українсь­кого гідрометцентру.

 
 

КАЛЕНДАРНЕ літо в Україні закінчилося дуже спекотною та майже сухою погодою. Ночі стали прохолоднішими, проте вдень ті ж плюс 30-35 градусів вище нуля майже на всій території країни.

На зміну серпню приходить вересень — перехідний місяць між двома сезонами року. До його кінця майже на дві з половиною години скоротиться тривалість дня, і внаслідок цього середня місячна температура повітря знизиться порівняно із серпнем на 4-5 градусів. За багаторічними даними, вона в середньому за місяць становить 12-17, на крайньому півдні — близько 20 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найінтенсивніше зниження температури повітря відбувається у другій половині вересня. За астрономічним календарем 23 вересня Сонце переходить у Південну півкулю Землі, що для жителів Північної півкулі означає кінець літа. Більш виразними стають прикмети осені: коротші дні, прохолодні ночі, холодна вода в річках і озерах.

У північних областях у першій декаді вересня відбувається перехід температури повітря через плюс 15 градусів (кінець метеорологічного літа). У південних воно закінчується в останній декаді місяця.

Дедалі частіше в ранкові години на лугах і полях випадають роси, стеляться тумани. Проте вересень в Україні в окремі роки буває по-літньому теплим, як, наприклад, 2010-го, з денними температурами 28-31, у південних областях до 34 градусів тепла. Унікальним був вересень 2015-го, коли на всій території країни на початку місяця були встановлені рекорди вересневої максимальної температури повітря — плюс 35-37, у Криму — 39 градусів тепла.

Незмінні супутники вересня — приморозки. Проте їх імовірність у першій декаді місяця незначна (всього 5 відсотків), адже за синоптичним прогнозом він розпочнеться знову ж таки спекотною погодою. У другій та третій декадах можливе зниження температури на поверхні ґрунту в нічні години до від’ємних значень збільшується. Найнижчі температури під час приморозків у другій половині місяця, за спостереженнями метеорологічних станцій, становили 3-8 градусів морозу. Втім, останніми роками суттєвих приморозків у вересні не було взагалі. Зазвичай вони найчастіше спостерігаються в сирих низинах, замкнутих долинах і знижених місцях рельєфу, де температура буває на 2-5 градусів нижча, а період без приморозків коротший на 20-25 днів, ніж на відкритій місцевості.

За кліматичними даними, осінь в Україні поділяється на два періоди. Для ранньої характерна сонячна антициклональна і суха погода. Саме такою і розпочнеться вересень нинішнього року. Вона триває приблизно до початку жовтня. Після цього змінюється на похмуру, дощову з частими туманами і значним зниженням температури.

Порівняно із серпнем опадів, за багаторічними спостереженнями, у вересні випадає менше. Найбільше їх (близько 70-120 мм) припадає на райони Карпат, найменше (20-30 мм) — на південні області. На решті території України середня кліматична кількість вересневих опадів становить 35-70 мм.

За довгостроковим прогнозом погоди, нинішній вересень за показниками температури буде теплішим за норму на 2 градуси. Середня місячна температура прогнозується в межах15-20, в гірських районах 11-12 градусів тепла — тобто майже літо.

Місячна кількість опадів очікується 32-70 мм, в гірських районах — місцями 80-100 мм, що близько норми.

Вересень є важливим періодом для майбутнього урожаю озимих культур. У першій половині місяця у північних областях, на решті території країни — у другій настають оптимальні строки сівби озимих культур. Забезпечення посівів вологою для отримання сходів та оптимальні температурні умови осінньої вегетації для повноцінного розвитку рослин є важливими факторами для успішної перезимівлі озимини.

Нинішнього року сівба озимини буде досить складною. Адже через дефіцит опадів на більшості площ панує ґрунтова посуха.

                                                               (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ