«Монастирський був острівцем законності в зеленому морі корупції», - Тарас Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 19.01.2023 483
 
      Трагедія в Броварах 18 січня - ще один день горя. Учора були завершені всі пошуково-рятувальні роботи ДСНС і від Служби надано офіційні дані. Загинули 14 людей, з яких 1 дитина, постраждали 25 громадян, з яких 11 дітей.
    Різні технічні висновки, розслідування та остаточні пояснення причини будуть пізніше, тоді вже точніше зможемо проаналізувати всі обставини катастрофи. А поки головне - це співчуття родинам усіх загиблих, глибокий жаль за кожним, чиє життя так трагічно обірвалося, й побажання швидкого одужання всім постраждалим. Діти та їхні батьки, які в цей час просто йшли до дитячого садочку - це особливий біль, з цим, як і з страшною статистикою всіх убитих та покалічених дітей та всіх мирних українців у цій війні, нам далі доведеться жити. Жити так, щоб не впасти у відчай та безнадію, й, водночас, щоб не зачерствіти серцем до чужого болю.
      Окремо про загиблих на борту гелікоптера ДСНС, на якому перебували керівники МВС. Щиро зізнаюся, що це одні з небагатьох представників чинної влади, чия загибель викликала смуток і щирий жаль. Я б ніколи не став зловтішатися при загибелі навіть наймерзенніших з-поміж українських владоможців, не можу приховати тихої втіхи хіба від щоденної статистики втрат ворога. А до загиблих українців завжди треба мати якусь міру поваги й співчуття. Але саме ці керівники міністерства були чи не останнім острівцем хоч якоїсь, але законності в зеленому морі свавілля, зради, корупції. 
      У МВС був певний стримуючий фактор. І з загибеллю Дениса Монастирського ми і це втрачаємо. Ще в червні, користуючись глибоко відстороненим станом Зеленського, Єрмаку й Татарову вдалося подерибанити між собою керівництво силових структур і правоохоронних органів. До того там були не те, що не ангели, а переважали відверті злочинці, а опісля силова сфера стала вже аж надто нагадувати прелюдію до лукашенківської білорусі. Вже тоді Денису Монастирському давали лише пару тижнів.
       Що вберегло його при посаді? Чесно - не знаю. Може, Єрмак з Татаровим не змогли домовитися про нового свого очільника та увійшли в тривалий клінч (це справді сталося після "кидка" в ГПУ). А може Зеленського трохи підчистили, він прийшов до пам'яті й реально злякався тихого перевороту. Чимось нагадує пробудження пуйла, коли з його ж подачі пригожин, кадиров та суровікін стали занадто впливовими. Але відставку Монастирського та заміну його на якогось абсолютно вірного кротам або реваншистам виродка відклали. Я чув, що Зеленський, попри всі наполягання обох своїх завгоспів, згоди на заміну не давав.
        І тоді появилося якесь доволі дивне відрядження та рішення летіти гелікоптером у Харків, де пряма загроза й зона дії рашистських ппо. Це було зовсім незрозуміло. Зрештою, все закінчилося ще біля Києва. Свідки кажуть про спалах (вибух), потім дим і падіння. Чи це була технічна несправність? Можливо, що й так. Саме ця модель доволі проблемна. Навіть закупівля цих французьких гелікоптерів викликала купу скандалів. Аваков, який наполіг на угоді всупереч союзницьким домовленостям із США, тоді ще й Порошенка підставив. У цієї моделі є ризики й недоліки. Але цей борт обслуговувався дуже прискіпливо, а версію про помилку екіпажу я б узагалі не розглядав.
      Чи могла це бути диверсія? Теж не маю достатньо фактів, щоб стверджувати щось подібне. Але я добре уявляю, в яких кабінетах, найперше на Банковій, учора
радісно потирали долоні. Все таємне колись стане явним. Ми неодмінно взнаємо що (чи ХТО) стало причиною трагедії в Броварах. Дещо привідкриє заслін і те, кого призначать на так раптово звільнену посаду. А ще зранку, дуже скоро після катастрофи неймовірно чітко спрацював дідусь Фрейд. Подоляківська зграя ботів, тролів та продажних ломів за чіткою вказівкою кинулася відводити увагу (ще не знаємо від чого) та переводити стрілки. Та нині - лише жаль і співчуття.
   Тарас Чорновіл, політолог-міжнародник, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ