«Так а де ж були міжнародні експерти?»

За матеріалами інтернет-видань 19.01.2023 514

   Чимало чуємо це питання у зв'язку з результатом обрання 8 членів до ВРП від з'їзду суддів, який, м'яко кажучи, міг бути кращим.

Питання дуже важливе, тому відповідаємо.

         1. Ніякі міжнародні експерти не зроблять нам ідеальну ВРП з повітря.

      Це був конкурс, на якій подалися судді. І саме їх оцінювала Етична рада, половина якої – міжнародники.

     І, на жаль, середня якість кандидатів була така, що ті, хто дійшов до фіналу – далеко не найгірші. Бо ДУЖЕ багато недоброчесних кандидатів Етична таки знесла. І принципову роль тут відіграли саме міжнародні експерти, які не раз і не два застосовували право вирішального голосу при ухваленні рішень. Якби не вони – результат був би НАБАГАТО гіршим.

Суддя-колядник Зварич намагається поновитися на посаді
   Суддя-колядник Зварич після тюрми пнеться поновитися на посаді.
      Це все дуже багато говорить про якість суддівського корпусу. Саме тому настільки важливо зараз, кого призначать на ці 2500 вакансій.

Ці люди – залежно від того, хто вони будуть – або змінять якість суддівського корпусу і порядки в судовій системі, або, навпаки, це все ще років на 30 зацементують.

              2. Співбесіди були закриті.

     На жаль, таке рішення прийняла Етична рада з міркувань безпеки. Якби не війна – очевидно, його б не було.

Через це ми не знаємо чи спростували кандидати (а тепер уже члени) ВРП претензії, які були до них.

Ні їхні письмові відповіді Етичній раді, ні відповіді на співбесіді ми не бачили. Тому ми не маємо іншого вибору, ніж продовжувати ставити ці питання публічно.

     До речі, переконаний, зробити відповіді публічними в інтересах самих членів ВРП, щоби ці питання зняти. Побачимо, чи усвідомлюють це вони. Відкритість і готовність відповісти на питання суспільства – важливий фактор довіри до органу і одночасно показник того чи щось у ньому змінилося.

         3. Половина Етичної ради – українські судді.

       І це також накладає відбиток.

Найкращий приклад суддівського добору за останні 10 років – це Вищий антикорсуд. Там Рада міжнародних експертів була окремим органом, і ВСІ члени його були міжнародниками.

І це забезпечило успіх – до ВАКС не пройшло жодного з кандидатів, до яких були серйозні застереження. Тому що міжнародники могли ухвалювати рішення на основі власного переконання і збити тих, по кому були обґрунтовані сумніви, бо ніхто не тягнув ковдру в інший бік.

       Резюме – незалежні експерти відіграють не просто важливу, а вирішальну позитивну роль у формуванні суддівських органів. І чим більшою є їхня питома вага в комісії, тим кращим є результат.

     Саме тому принципово забезпечити бодай мінімальну перевагу незалежних міжнародних експертів у комісії з відбору суддів КСУ, як це радить Венеційська комісія і вимагає публічно ЄС.

А щодо нового складу ВРП - робімо висновки на основі їхніх перших рішень.

     Вони мають з'явитися вже сьогодні.

fb автора


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ