Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти!
Сьогодні, 18 січня, другий Святвечір.
Як і на Різдво, на другий Святвечір існує звичай збиратися родиною за столом. За святковий стіл сідають з появою першої вечірньої зорі. Помолившись, починають трапезу трьома ложками куті, ними ж і завершують. Кутю заведено називати "голодною", бо увесь день, окрім вечора і до наступного дня, доки не освятять воду, люди постують.
Існує обряд, пов'язаний з "голодною" кутею.
Перед тим, як сісти за стіл, господар брав ложку куті і, підходячи до вікна, говорив: "Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти!". Опісля паузи продовжував: "Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю! Не морозь ні нас, ні наших коней, не морозь ні худобу, ні птицю!".
Вечеря, як і на перший Святвечір, повинна бути пісною. Традиційним атрибутом святкового столу, окрім куті та узвару, є вареники. З грибами, з картоплею, з цибулею і яйцем тощо.
Пропонуємо рецепт приготування вареників з капустою та гречаною крупою.
Гречку відваріть в підсоленій воді, але вона не повинна бути розвареною. Потім поставте каструлю в духову піч для того, щоб гречка підпеклася до рум'яного кольору. Невелику кількість квашеної капусти відтисніть і наріжте. Підсмажте на олії цибулю і гречку, змішайте з капустою.
Замісіть пухке тісто. Як годиться, на кислому молоці з содою. Поліпіть вареники і варіть на пару 5 хвилин. Не переварюйте, бо стануть недобрими.
Смачного Вам!
Хто не готував кутю на Різдво, то обов’язково приготуйте сьогодні. Це смачна і корисна страва, хоч і має назву «голодної».
Вам знадобляться пшениця, мак, волоські горіхи, родзинки, мед, узвар.
Доки варитиметься пшениця, приготуйте узвар із сушених груш, яблук, абрикос. Аромат незабутній!
Мак змеліть на кавомолці. А потім залийте молоком, додайте трошки цукру і проваріть 20 хвилин на легкому вогні. Родзинки залийте окропом, щоб вони були м’якими. Горіхи підсмажте у мікрохвильовці, але обережно, не перепаліть.
Всі інгредієнти перемішайте в глибокій красивій тарілці і смакуйте на здоров’я!
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я