Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти!

Марина Бабич 18.01.2022 330

Сьогодні, 18 січня, другий Святвечір.

Як і на Різдво, на другий Святвечір існує звичай збиратися   родиною за столом. За святковий стіл сідають з появою першої вечірньої зорі. Помолившись, починають трапезу трьома ложками куті, ними ж і завершують. Кутю заведено називати "голодною", бо увесь день, окрім вечора і до наступного дня, доки не освятять воду, люди постують.

Існує обряд, пов'язаний з "голодною" кутею.  

Перед тим, як сісти за стіл, господар брав ложку куті і, підходячи до вікна, говорив: "Морозе, морозе, йди до нас кутю їсти!". Опісля паузи продовжував: "Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю! Не морозь ні нас, ні наших коней, не морозь ні худобу, ні птицю!".

Вечеря, як і на перший Святвечір, повинна бути пісною. Традиційним  атрибутом святкового столу, окрім куті та узвару, є вареники. З грибами, з картоплею, з цибулею і яйцем тощо.


Пропонуємо рецепт приготування вареників з капустою та гречаною крупою.

Гречку відваріть  в підсоленій воді, але вона не повинна бути розвареною. Потім поставте каструлю в духову піч для того, щоб гречка підпеклася до рум'яного кольору. Невелику кількість квашеної капусти  відтисніть і наріжте. Підсмажте на олії цибулю і гречку, змішайте з капустою.

Замісіть пухке тісто. Як годиться, на кислому молоці з содою. Поліпіть вареники і варіть на пару 5 хвилин. Не переварюйте, бо стануть недобрими. 

Смачного Вам!

Хто не готував кутю на Різдво, то обов’язково приготуйте сьогодні. Це смачна і корисна страва, хоч і має назву «голодної».

Вам знадобляться пшениця, мак, волоські горіхи, родзинки, мед, узвар.

Доки варитиметься пшениця, приготуйте узвар із сушених груш, яблук, абрикос. Аромат незабутній!

Мак змеліть на кавомолці. А потім залийте молоком, додайте трошки цукру і проваріть 20 хвилин на легкому вогні. Родзинки залийте окропом, щоб вони були м’якими. Горіхи підсмажте у мікрохвильовці, але обережно, не перепаліть.

Всі інгредієнти перемішайте в глибокій красивій тарілці і  смакуйте на здоров’я!

 

 

Теги: Природа

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ