На Маковея святіть зілля, щоб Вам було Боже спасіння

За матеріалами інтернет-видань 13.08.2022 532
На Маковея святіть зілля, щоб Вам було Боже спасіння

Завтра, 14 серпня, за народним календарем,  Маковея. Здавна в Україні мак був священною квіткою і оберегом. Бабуся казала, святіть зілля для спасіння. Саме з цього дня і розпочиналася «Спасівка».   Піст на два тижні.
 У цей день у церквах прихожани  святять воду, квіти і мак.  
До букету серед різнотрав'я обов'язково докладали голівки чудодійного маку. Примітно, що у кожному регіоні свої "маковейчикові" прикмети.
Приміром, Черкащина святила квіти з колосками, щоб  «від цього розцвітало господарство». На Поділлі святили цілий сніп городини та зілля, зав’язаний червоною стрічкою. З ним ходили по  господі і вірили у майбутній гарний врожай.
Після освячення зіллячка його кладуть за образами, і воно зберігається до весни. А навесні сухий букетик розминали на городі, щоб погане око не шкодило городині.
Українці завжди вірили, що мак захищає. Ним обсипали корів і будинок «від усього лихого». І приказували: «Щоб  в господарстві було стільки тварин, як у маківці зернин».
Ця, на перший погляд, архаїчна прикмета діє і по сьогодні. Міські жителі святять мак і сиплять його на поріг, щоб його переступивши, ніхто не зміг принести злі чи заздрісні думки до чужої домівки. У народі кажуть, що зло не причепиться, доки воно не збере кожну макову насінину.
Іще однією важливою традицією на Маковея  було готування макових коржів з медом. Їх моя бабуся ламала на дрібні шматочки, клала  до макітри і заливала медом з  розтертим маком. Смакота неймовірна! Але щоб Ви не готували, пироги чи коржі,  вони мають бути з маком!
Смачного Вам Маковея і добра!
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ