На передовій загинув «кіборг» із Запоріжжя, історик В'ячеслав Зайцев

За матеріалами інтернет-видань 07.10.2022 407
Немає опису світлини.
       Війна вбиває зсередини, ампутує твоє життя, розтрощує те живе, що було частиною твоєї історії, твоєї радості, твого майбутнього.
Вчора загинув один з кращих із нас. Депутат Запорізької міськради, видатний український історик, багаторічний дослідник музею Хортиця, який був обличчям Запоріжжя для мене. Zaitsev Viacheslav. Професійний історик, археолог, дослідник, інтелектуал, який був близкьим для сотень та тисяч людей. Чутливий, справедливий, сміливий, здатний на вчинок заради ближнього. Це просто неймовірна втрата, вирва...
     Він пішов на війну добровольцем у 14-му і 22-му. Не тому, що любив романтику війни, а тому, що розумів необхідність бути на передовій, не тільки читати та зберігати історію, а створювати історію незалежної України.
Він завжди був навколо друзів, він завжди підживлював своєю енергією Всесвіт, і підживлювався сам від людей навколо. Я пам'ятаю його з посмішкою, оточеного питаннями інших, якими він залюбки займався. Це був один із титанів нашого часу.
А захоплення його було - археологія. Як він радів, коли йому вдалося організувати експедицію по пошуку запорізьської "Чайки"... Він шукав минуле і творив сучасність.
       Як гранатометник він пройшов бої на кордоні, Донецький аеропорт у 14-му, захист рідного Запоріжжя у 22-му. Він сам став живою історією нашої країни.
Він не встигав тільки за собою. Не встиг написати книгу про своє життя, про яку ми з ним багато разів говорили. Не встиг убезпечити себе, оскільки з перших днів був на передовій...
        Велика честь була бути разом, друже, велика біль зараз. В мене багато знімків, коли ти посміхаєшся, коли ми поруч, у музеї, у Києві, але на цій фотографії погляд Слави, яким він був коли треба було вирішувати питання життя та загибелі. З цього інтерв'ю: https://censor.net/.../granatometchik_vyacheslav_zayitsev...
Незламний. Стійкий. Надійний. Як скеля Хортиці, де він проводив свої незабутні огляди...
Вічна слава.
Юрій Бутусов, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ