Україна підписала меморандум з ПРООН щодо цифровізації лісів

Григорій Давиденко 07.10.2022 475

didzhytalizatsiya-ryatuye-planetu-08062022-ua-photo3

      Держлісагентство і представництво Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй домовилися про цифровізацію лісової галузі із залученням коштів донорів. Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, передає «Лівий берег», пише  agronews.ua.

 

«Історична подія для лісової галузі України. Підписаний меморандум з UNDP Ukraine (Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй). Україні обіцяна значна підтримка у диджиталізації лісової галузі. Крім того, завдяки UNDP в Держлісагентстві буде створений технічний офіс, який почне займатись підготовкою документації для залучення коштів основних світових донорів», – ідеться в повідомленні.

       Як зазначає Болоховець, одним із спільних з ПРООН в Україні проєктів стане створення 3D-карти лісів, яка дасть змогу автоматично збирати дані про деревину (породний склад, діаметр та висоту). Очікується, що завдяки впровадженню сучасної технології з високою точністю вдасться розрахувати, скільки на тій чи іншій ділянці може буде заготовлено деревини.

Крім того, буде значно модернізована система обліку деревини. Планується повністю цифровізувати ланцюг контролю за рухом деревини: від походження партії до кінцевого споживача.

Елементами системи обліку стануть пов’язані між собою електронний лісорубний квиток, товарно-транспортна накладна та сертифікат походження деревини.

 

«На фініші ми вийдемо на систему, коли кожна операція з деревиною буде декларуватись учасниками ринку через особистий електронний кабінет. Історію кожної партії можна буде прослідкувати навіть до лісництва, де відбувалась заготівля», – підкреслює Болоховець.

За його словами, саме підтримка міжнародних партнерів дозволить залучити інвестиції та завершити процес діджиталізації лісової галузі.

      Ці кроки, схоже, направлені скоріше на формування повної картини ділової  деревини України, доступність її ринку. Але відтворення лісів, як наголошує Ю. Болоховець в статтях про необхідність реформування лісової галузі України, заплановане лише у східних та південних краях держави, де ліси надто постраждали від агресії рф. Досі не надається увага заміні нечистих на руку керманичів низових лісгоспів і лісництв, які очолюють їх. Про незаконні рубки ними чимало повідомляв і "Фермер Придніпров'я". Варто згадати, що саме Кам'янський лісгосп організував і всуціль випиляв кілька років тому 5 гектарів акації (!) в заповідному урочищі "Гора Калитва" Царичанської ОТГ. Медодайна деревина, яка утримувала піщано-глинисті схили гори від змиття талими і дощовими водами, була порізана на пеньки рівно 30 см завдовжки і вивезена "Камазами" замовникам у Дніпро.

   Не висвітлений також і подекуди тісний зв'зок лісівників із "чорними лісорубами". Словом, досвід ЄС слід переймати не лише в обліку, а насамперед у збереженні та відтворенні лісів. Їхній благодатний вплив на на запобігання змінам клімату України неможливо переоцінити.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ