На півночі Січеславщини пройшли опади, на півдні засуха

Григорій Давиденко 12.06.2024 397
 
   За даними Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології, в першій декаді червня у Дніпропетровщині спостерігалась спекотна, суха погода.
🌡Середня декадна температура по області 23-24 ° тепла.
📈Максимальна температура повітря 32-34° тепла, поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 57-63° тепла.
📉Мінімальна температура 12-16° тепла.
🌡️Середня температура ґрунту на глибині 10 см становила по області 25-28° тепла.
🌧️Опади носили зливовий характер і розподілялись вкрай нерівномірно, навіть в однім селі. Їхня кількість склала 6-20 мм.
💦Середня декадна відносна вологість повітря дорівнювала 51-61%. Впродовж 1-7 днів скрізь по області в денні години відносна вологість знижувалась до 30 % і нижче.
💨Вітер був помірний до сильного швидкість досягала критерію небезпечного метеорологічного явища І рівня, 16-19 м/с.
⛳️Спекотна, суха погода, яка переважала упродовж декади, обумовила прискорення дозрівання зерна ранніх хлібів та погіршила умови для формування їх урожаю.
   Незважаючи на кількаразове випадання дощів, у багатьох районах продовжувалось зниження запасів вологи на площах із зерновими культурами та посилення ґрунтової посухи: вологозапаси у метровому шарі ґрунту знизились до 11-29% від НПВ, що відповідає критеріям небезпечного агрометеорологічного явища.
🌾На кінець декади у озимої пшениці почалась воскова стиглість зерна,.
🍃У озимого ріпаку розпочалося достигання насіння.
🌽У кукурудзи з’явився 9-й лист.
🌱У гороха у фази цвітіння та утворення бобів.
🌻У соняшника триває листкоутворення.
🌳У вишні відмічалось достигання, у інших плодових культур припинився ріст пагонів у довжину. Стан плодових був переважно добрий.
🚜Господарства області закінчували сівбу пізніх теплолюбних культур, проводилась обробка посівів від шкідників та хвороб, збирали урожай плодових культур. Погодні умови сприяли проведенню польових робіт.
   Завідувачка відділу агрометеорології Дніпропетровського РЦГ Любов Трофимова для читачів "Фермера Придніпров'я" повідомила дані про опади на початку червня по районах:
   - За інформацією наших 9 метеостанцій, 13 гідропостів, розташованих на Дніпрі, Самарі, Орелі та Вовчій, а також кількох метеопостів, які поставили у себе фермерські господарства півдня області, за першу декаду червня випало в середньому 12 мм опадів. Але вони розподілялися вкрай нерівномірно - в Апостолівському, Межівському, Широківському, Покровському, Петропавлівському районах до 1 мм, Васильківський 3, Нікопольський 4, 5, Криничанський 7, Криворізький 9, Софіївський 9, 5, П'ятихатський, Юр'ївський 10, Дніпровський 12, 5, Павлоградський 12, Томаківський 13, Новомосковський, Синельниківський 16, Верхньодніпровський 20, 5, Солонянський, Петриківський 21, Магдалинівський 31, Царичанський 37, 5 мм. Загалом у північних і північно-західних районах області дощі подекуди перевершили декадну норму, а в південних районах їх було украй мало. Плюс негативний вплив на культури здійснили суховії.
 - Любове Павлівно, "небесна канцелярія" діє згідно з календарними порами року, чи наявні аномалії?
- Є і перше, і друге. Метеорологічна зима у Дніпропетропетровщині, для прикладу, тривала всього місяць - з 7 січня по 4 лютого, коли була мінусова середньодобова температура. Після 4 лютого пішла весна, яка тривала на два дні довше норми, аж до 17 травня. Хоча в квітні була, за всіма характеристиками, травнева погода, і навпаки.
- Як можна охарактеризувати стан ранніх зернових і пізніх культур?
 - На торішній гарний урожай сподіватися не доводиться, фермери це вже добре бачать. Ранні зернові тепер уже в стадії колосіння, у фазі воскової стиглості зерна. Їхній стан різний, як і не однакова кількість опадів, догляд, плюс грунтова засуха подіяла. Найгірші озимі довелося бачити в Комісарівці П'ятихатського краю, там є поле, де озима ще в стані кущіння. А з пізніми культурами маємо надію, що все поправиться. Прогнози погоди на другу декаду червня сприятливі, вчора, 11 червня, і сьогодні вже пройшли невеликі дощі.
  - Велика вдячність за бесіду, Любове Павлівно! Хай частіше будуть гарні прогнози погоди, які збуваються!                                            .
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ