На жнивах 2024 Одещина збиратиме майже мільйон гектарів площ

Марина Бабич 18.06.2024 356
На жнивах 2024 Одещина збиратиме майже мільйон гектарів площ

У південних районах Одеської області тривають жнива. Попри складнощі, викликані війною, аграрії вчасно провели технологічні операції по догляду за рослинами  і сподіваються зібрати 4 млн тонн Агровиробники Білгород-Дністровського, Ізмаїльського та Болградського районів вивели збиральні агрегати на ячмінні та горохові поля.
Наразі обмолочено майже 1 тис. га гороху та понад 500 га озимого ячменю.
Урожайність гороху перевищує 20 ц /га, ячменю - 32 ц/га.

Зазначимо, що площа ранніх зернових та зернобобових культур в цьому році становить 820, 7 тис. га.
Крім того, на площі 135,3 тис.га треба зібрати озимий та ярий ріпак. Таким чином, загальна збиральна площа жнив у 2024 по  Одеській області становить 956 тис. га.

Вперше в цьому році в окремих господарствах Одещини у якості експеримента посіяно  бавовник. Нині він дав сходи.
За словами голови депутатської групи "Аграрна Одещина" облради Алли Стоянової, технологій  вирощування культури в Україні не існує, як і збиральної техніки для неї. Тому на початках доведеться збирати вручну, і вболівати за те, щоб коробочки бавовника дозріли і розкрилися за українських кліматичних умов. Тоді вважатимемо, що сировина в нас є.

"Науковці твердять, що бабовник - посушлива рослина. Але є чимало нюансів, які ми вперше проходимо. Приміром, перед сівбою зазначалося, що 10 гр. тепла достатньо для пророщування культури. Втім, як ми вже побачили зі свого досвіду, в наших умовах це малувато тепла. Треба 15-16 градусів. Тобто, ми нині випробовуємо свою технологію вирощування стратегічно важливої для України культури", - розповіла Алла Стоянова.

 

За матеріалами Департамента аграрної політики, продовольства та земельних відносин ООДА

 

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ