Національної поліції замало - створимо ще й Військову

За матеріалами інтернет-видань 31.05.2024 390

Розшук дезертирів та порядок в армії: в Україні дійсно може з'явитися Військова поліція

Для комплектування нового формування планується задіяти до 1,5% особового складу ЗСУ

"ХВИЛЯ" 31.05.2024

Створення військової поліції

Голова Правоохоронного комітету Верховної Ради Сергій Іонушас ініціював створення в Україні нового військового формування – Військової поліції.

Як пише "Хвиля", відповідний законопроект за №6569-д зареєстрований у парламенті сьогодні 31 травня.

Згідно з документом, Військова поліція увійде до сектору безпеки та оборони та буде наділена правоохоронними функціями. Її основне завдання – забезпечення правопорядку та військової дисципліни у Міноборони, Збройних Силах України та Державній спеціальній транспортній службі.

У пояснювальній записці зазначається, що чинна Військова служба правопорядку у ЗСУ не має повноважень щодо здійснення оперативно-розшукових заходів та притягнення осіб до відповідальності.

"Водночас відсутність належного розшуку дезертирів та інших осіб, які самовільно залишили місця несення служби, незабезпечення невідворотності їх покарання може негативно позначатися на стані боєздатності та правопорядку у ЗСУ та інших військових формуваннях", - зазначено в документі.

До обов'язків Військової поліції входитиме запобігання, виявлення та припинення злочинів та адміністративних правопорушень у військових частинах. Співробітники зможуть займатися оперативно-розшуковою діяльністю, забезпечувати правопорядок у військових містечках, контролювати безпеку дорожнього руху військового транспорту та збереження державного майна.

Для комплектування Військової поліції планується задіяти до 1,5% особового складу ЗСУ. До її структури увійдуть центральний орган управління, територіальні підрозділи, центри спецпризначення, навчальні центри та дисциплінарні батальйони.

Паралельно пропонується внести зміни до Адміністративного, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів для забезпечення діяльності нового військового правоохоронного органу.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ