«Нє пережівай, Валєра, прікроєм»

Марина Бабич 10.10.2024 72
«Нє пережівай, Валєра, прікроєм»

У Межовій 10 діб стоїть вантажівка з майже 26 тоннами збіжжя. Її не можна ні вивантажити, ні продати. Бо ситуація, яка склалася з цим насінням соняшника, вирощеним і зібраним під Вугледаром, непроста.
Ви - фермер. Ваші угіддя в зоні бойових дій - Волноваський район, Донеччина. Під смертельними обстрілами збираєте свій врожай і везете до Дніпропетровщини. Якось справлялися своїм транспортом, а потім знайомий каже, що є машина, може допомогти. За гроші, звичайно. Ви погоджуєтеся. Вантажівка наповнюється з-під комбайна насінням і їде до Межової, щоб зважити на елеваторі збіжжя. Звичайно, що домовленості були усними, без укладення договору. А наступного дня вам говорять, що збіжжя вантажівки не ваше, а одного чоловіка. Тому те, що ви зібрали з величезним ризиком для життя, в чужу торбу, хоча зі своєї землі.
Так сталося з донецьким фермером  Михайлом Орловським. Він має у Волноваському районі близько 200 га в обробітку, і щоб погасити банківські кредити, вирішив на свій страх і ризик засівати частину землі, вирощувати сільгоспкультури, щоб не залишитися без нічого.
Коли став опиратися і заявляти права на свій врожай, стали надходити погрози і йому, і дружині.  Ці погрози в аудіофайлах наявні у "Фермера Придніпров'я", і в них чітко хтось стверджує: "Сємочка моя!"
Михайло Орловський викликав поліцейських Межівського райвіділення, які констатують, що вантажівка є, оплати водієві немає. І кожен зі свого боку розповідає історію по - своєму.

"Чоловік погодився допомогти Михайлові і поїхав під обстріли, завантажився, а означеної суми коштів за роботу не отримав. Вони усно домовилися, що за кожну тонну збіжжя водій отримає тисячу грн. Вага, як вияснилося, 25 тонн 800. Але коштів Михайло не платить, обманює. Чоловік прагне розрахунку. Тому машина досі повна збіжжям", - пояснили "ФП" в поліції.

До того ж, сам Михайло не заявляв про нібито крадіжку збіжжя. Це зробив його компаньйон. Тепер, говорять поліцейські, фермер наполягає підписати договір з водієм, щоб перерахувати кошти.  Хоча останньому потрібна готівка.
 

"Я думаю, що в мене хотіли насіння соняшника віджать, бо на горизонті з'явився невідомий чоловік, який за слухами має у владних структурах своїх людей, і саме він заспокоював водія, щоб не переживав: "Нє пережівай, Валєра, прікроєм". Просто кілька осіб сподівалися, що я складу руки і буду потакати їм. Мені нічого не страшно. Я косив зерно під такими вибухами, що оглушувало, а я їхав далі. Бо розумів, що це - моя робота, мій хліб. І тепер комусь його так просто віддати?
Я  - блогер, у мене все фіксується на відео, робота в полі, машини, які завантажуються, який врожай, де і коли збираю. Тепер і телефонні дзвінки записую. Бо є погрози, інакше не доведеш свою правоту", - розповів Михайло Орловський.

Він передбачає, що ділки не сподівалися на спротив молодого фермера, тому пробують вивернути ситуацію на свій бік, обманутих і неоплачених. І невідомо, скільки в такий спосіб обкрадено місцевих фермерів. Бо не кожен здатний постояти за себе і відвоювати своє. В такі моменти несправедливість цього світу та безкарність шахраїв накривають розум і загострюють емоційність.

"Мені хотілося б працювати законно і довіряти партнерам по роботі, але виявляється сьогодні хорошими словами та довірою тільки викопаєш собі яму. Як сказав мені, погрожуючи, опонент: "Єслі ти такий умний, іди ти на..."
Виходить, розум - єдина зброя сьогодні у кожного, хто хоче досягти результатів і захистити себе на своєму ж полі", - сказав Михайло Орловський телефоном.

Чи діждеться насіння у вантажівці свого господаря, чи, як досі, за словами хазяїна, перебуватиме на чиїйсь приватній території,  чи висипеться на землю просто неба, чи окупить витрачені нерви і здоров'я через розставлений капкан, невідомо. Будемо на зв'язку!





 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ