«Нема зими - нема й весни, бджолам дуже важко», - Сергій Староконь

Григорій Давиденко 24.04.2023 797

  Голова "Дніпровського пасічника" Сергій Староконь (зліва) із заступником Дмитром Любченком в лавах тероборони Дніпропетровщини 25 лютого 2022 року.

   Вкрай холодна, дощова квітнева погода призупинила роботи фермерів з підготовки грунту і сівбу. На тривалій «паузі» цвітіння садів, зокрема, абрикоси квітували аж біля двох тижнів. Як ведеться в таких надзвичайних умовах крилатим помічникам хліборобів – бджолам – сьогодні розповідає голова громадського об’єднання Обласної спілки «Дніпровський пасічник» Сергій Староконь. З початку широкомасштабного моковитського вторгнення він добровільно пішов до лав тероборони Дніпропетровської області.

- Тепер я служу в 93-й Окремій моторизованій бригаді «Холодний Яр», поблизу Бахмута, - повідомив Сергій Іванович під час не завжди наявного телефонного зв’язку. - Певно ж, як інвалід праці я міг не йти до лав ЗСУ. Та як колишній моряк, що проходив строкову службу, і громадянин держави, що опинилася в ситуації потужної агресії проти неї з боку москви, не міг вчинити по-іншому. Тут, серед фронтових побратимів, мені легше, ніж удома. Поки не виженемо окупанта з рідної української землі, спокою в нас не буде.

  Зараз в Донеччині, як і скрізь в Україні, дощі, піхота, звісно, від них страждає найбільше. Щодо бджіл, так само. За моїми спостереженнями, кожного року такі холодні, дощові весни, коли взимку немає снігу. Тобто нема зими – нема й весни. Якщо зима тепла, то весна холодна.

- Зимівля бджіл пройшла нормально?

- Із деякими «сюрпризами», але загалом так. Зокрема, вже 2 січня температура перевищила 10 градусів, і на більшості пасік Січеславщини відбувся перший обліт бджіл. Навіть пасічники-ветерани не пам’ятають такого. Обліт бджіл це благо для комах, зимівля стає легшою. З іншого боку, за багаторічним «календарем», із середини лютого матки починають сіяти яйця. Після березневих обльотів ця праця посилилася.

- А як впливає тривале весняне похолодання?

- Однозначно негативно. Коли температура холодна, і не доходить до 10 градусів тепла, бджолам потрібен свіжий пилок, вода і нектар для вирощування розплоду. У пошуках їх бджола вилітає, але до вулика через холод не повертається. Відбувається так зване «просідання», бджолосім’я втрачає силу, зменшується в об’ємі. Частину розплоду навіть викидає, якщо не в змозі обігріти і прогодувати. У таких умовах під час головної весняної ревізії пасічникам слід поповнити запаси меду в вуликах, аби бджолосім’ї могли просто дожити до сталого тепла. На жаль, тепер, у квітні, є навіть випадки загибелі бджіл через голод. Всі знають, раніше при цвітінні садів бджоли і запиляли фруктові дерева, і мали підтримуючий медозбір, Тепер і з першим, і з другим через дощі і холоднечу проблеми. Товариш із Новомосковського району щойно повідомив, у його бджолосім’ях є вже по 8 рамок критого розплоду. Це прекрасний показник, така сім’я набере достатню силу до початку медозбору з акації, якщо погода стабілізується.

- Сергію Івановичу, тепер Вам, мабуть, вкрай непросто знаходити час для громадських справ «Дніпровського пасічника»?

- Дійсно, це так, але маю бойового помічника – Дмитра Любченка та надійних побратимів, які очолюють районні осередки. Відтак наша спілка і далі бореться за створення сприятливих умов для розвитку бджільництва у Дніпропетровській області, формування інформаційного простору для обміну досвідом, підвищення професійного рівня. До речі, члени спілки спілкуються виключно українською. Після відкритого нападу рф ми допомагали і пасічникам-переселенцям із зони бойових дій, яким вдалося вивезти власні пасіки. Щойно попрохав допомоги на виїзд 70-літній пасічник поблизу  Часов Яру, працюємо з ним. А нашу родинну пасіку доглядає зараз дружина Марина, щиро вдячний їй за це. Мріємо разом із побратимами про час, коли всі військові, надлюдські випробування завершаться і знахабнілий ворог нарешті здійснить всеукраїнський "жест доброї волі", піде звідси назавжди.

- Сергію, Івановичу, велика вдячність за військову службу і цікаве спілкування! Хай швидше прийде перемога ЗСУ, аби Ви і тисячі інших професіоналів своєї справи змогли повернутися до родин і улюблених справ!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ