Нещодавні морози спричинили загибель гризунів на полях Дніпропетровщини

За матеріалами інтернет-видань 17.01.2023 555
Нещодавні морози спричинили загибель гризунів на полях Дніпропетровщини

Нещодавне значне зниження температури повітря, промерзання ґрунту до 30 см та відсутність снігового покриву на сільськогосподарських угіддях негативно вплинули на розвиток гризунів. Повідомило ГУ  Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Як зазначається, фахівці у ході обстеження маршрутно – колоніальним способом виявили загибель житлових нір шкідників, на неорних землях ‒ загибель колоній.
На посівах озимої пшениці гризуни виявлені на 33% обстежених площ, середня чисельність ‒ 1 кол./га з 1,1 житлової нори, максимально ‒ 2 колонії з 3 житловими норами (біля лісосмуг). Загибель житлових нір унаслідок несприятливих погодних умов становить 9%.
Шкідники заселили 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку, на них зафіксовано загибель ‒ 8%.   На посівах багаторічних трав загибель житлових нір у середньому ‒ 10%, максимально ‒ до 20%.
На неорних землях загибель житлових нір у середньому – 11%, загибель колоній максимально становить 17%.

  • Щодо стану озимих, служба зазначає, що під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 8º морозу. Це не становило загрози для  озимих культур. Озимі зернові впродовж декади відновлювали та припиняли вегетацію. Розрахункова критична температура вимерзання на 10 січня у фазі кущіння становила 15,6º морозу, у фазі 3-й лист - 13,6º морозу, у фазі проростання та сходи - 12,6º морозу.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ