Нестача кадрів знищить малі агропідприємства

За матеріалами інтернет-видань 04.08.2023 712
Нестача кадрів знищить малі агропідприємства

Як зазначив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Віктор Гончаренко, зараз у фермерів великі проблеми з персоналом. Про це пише Latifundist.com.

Зокрема, зазначається, що для великих господарств більше привілеїв. Тож постає питання, чи взагалі існуватимуть дрібні господарства, як вони впораються з нестачею кадрів. Переорієнтувати жінок, посадити їх за сучасну техніку — це щось нереальне, а підготувати нового тракториста, комбайнера — потрібні роки.
За словами Руслана Нероди, керівника «Ріст Агро», влада повинна визначитися настільки важливі для неї сільське господарство, фермери, аграрії. Якщо так, то люди бронюються без будь-яких умов і роблять свою справу задля забезпечення продуктової безпеки країни, і їх ніхто не чіпає.
На його думку, поки заступники міністра АПК України у Лондоні розказують про те, що через 10 років Україна збільшить зростання виробництва зернових та олійних до 150 млн. тонн, то в Україні механізаторів забирають з аграрних підприємств на війну. Яким чином вони планують реалізувати цей план, якщо не вистачає людей?
Руслан Нерода вважає, що бронювання має відбуватися декларативно.

"У декларації зазначена кількість працевлаштованих працівників на моєму господарстві. Подаю декларацію, що умовно кажучи, п’ять людей треба забронювати. І ніхто нікого не чіпає, всі працюють. Не повинно бути ніяких умов. Не треба шукати відмовки, що ми повинні залучати студентів і жінок для керування сільськогосподарською технікою», - підкреслив очільник підприємства.

Також додав, що продовольча безпека важлива для держави лише на словах.

«Кожен державний орган на різних рівнях працює автономно. Немає відповідальної людини, яка б контролювала всі ці процеси. Виходить так, що всі говорять про важливість продовольчої безпеки, але на ділі маємо зовсім інше", - розповів Руслан Нерода.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ