Нова королева полів - соя

За матеріалами інтернет-видань 05.06.2024 434

 

Підготувала Ольга БОНДАРЕНКО.

ЦЬОГО року аграрії Волині засіяли рекордну площу цією бобовою культурою — 68 тисяч гектарів. Економіка сої нині чи не найбільш приваблива. До того ж це гарний попередник під інші культури. Приміром, голова фермерського господарства Василь Аршулік на своєму полі в селі Усичівські Будки Торчинської громади засіває соєю 70 гектарів. Це одна з тих культур, від якої розраховує отримати прибуток. Торік, каже, продавали по 17 тисяч за тонну з ПДВ — у своїй та сусідніх областях.

Натомість із пшеницею через перекриття пунктів пропуску на українсько-польському кордоні та проблеми з логістикою ледве «вийшов на нуль». Тому озимої пшениці посіяв небагато. «До війни якісну пшеницю продавали й по 8 тисяч за тонну, торік — лише по 5», — розмірковує фермер. Ще 25 гектарів поля відвели під «другий хліб» — картоплю. Фуру сортової насіннєвої привезли з Німеччини: за 20 тонн заплатили 30 тисяч євро. До перекриття кордону доставка однієї фури коштувала 1850 євро, нині це вилилося в 5 тисяч євро: тобто логістика здорожчала в 2,5 разу! Насіннєву вирощують для потреб українського ринку, мають 62 сорти. Реалізувати ж картоплю для промислових потреб невигідно через дороге насіння. Отака виходить арифметика.

Загалом на Волині висіяли 12 тисяч гектарів ярої пшениці, 25 тисяч — ячменю, 2,2 тисячі — гороху та 36 тисяч гектарів вівса. На 10% збільшили у порівнянні з 2023 роком площі цукрових буряків, яких посіяли 12 тисяч гектарів. На 13%, до 30 тисяч гектарів, — соняшнику. Кукурудзяний клин, як і торік, — 35 тисяч гектарів.

                                                                                                                        (Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ