НУ І НУ! ГІППОКРАТ ЗГОРІВ БИ ВІД СОРОМУ ТА ГАНЬБИ

За матеріалами інтернет-видань 29.09.2024 36

 

Тетяна ВАСИЛЕНКО.

Коли в соцмережах з’явилося відео, на якому добре упізнавані лікарі Рівненського обласного протипухлинного центру танцюють на столах (просто посеред їжі!), подумала, що це якась підстава, монтаж. Аж ні: виявляється, в нашої, з дозволу сказати, «еліти» це такий спосіб проводити позаробочий час. А відбувалося все в… День пам’яті захисників України, 29 серпня. Цинізм? Ще і який нахабний!

ПРИВОДОМ для гучної вечірки в готельно-ресторанному комплексі стала міжнародна(!) науково-практична конференція з радіаційної онкології, в якій брали участь онкологи з Австрії, Швейцарії, Великої Британії та США. А вже наші, доморощені, вирішили, так би мовити, «закріпити успіх».

Серед них, вочевидь, знайшлася людина, яка зафільмувала певні епізоди на відео і поділилася ними з журналістами. Обуренню людей не було меж! Військові, приміром, пропонували відправити лікарів на передову: їх там хронічно не вистачає.

Змушена була відреагувати і місцева влада. Голова облради (обласний протипухлинний центр є її комунальним закладом) та начальник ОВА повідомили, що будуть кадрові рішення. Довго шукати юридичних підстав не довелося: директор центру Григорій Максим’як (який очолював заклад понад 40 років) та всі три його заступники написали заяви на звільнення. Натомість влада пообіцяла оновити колектив професійними фахівцями «у відповідності до вимог часу, адекватності, вимог перед людьми, які давали клятву Гіппократа». І призначила виконувачем обов’язків керівника вихідця з того ж колективу Сергія Михайловського. Нагадаємо, Гіппократ — давньо­грецький філософ і цілитель, який сформулював морально-етичний кодекс лікаря.

«Це історія, яка має застерегти інших: під час війни така поведінка — ганебна і просто неприпустима», — так прокоментував ситуацію голова облради Андрій Карауш. І достроково розірвав контракт із Максим’яком за… згодою сторін. Отакої! Виходить, коли війна закінчиться, то подібну поведінку вже можна толерувати? І як це — звільнення без жодного розслідування, за «чий рахунок банкет», «за згодою сторін»: невже рука руку миє? І після такого легкого звільнення можна вірити, що цей «іспанський сором» стане застереженням для інших? На кого це розраховано, панове?

…Вочевидь, для того аби бодай трохи розплутати онкологічний спрут, часу знадобиться немало. Бо цей спрут пронизав у закладі вже навіть стіни і повітря! Кожен, хто бодай раз переступав його поріг, розповість про системне хабарництво та відверту зневагу до пацієнтів. Навіть санітарка не робила й кроку назустріч хворому, поки «не помажеш». Що вже казати про медсестер, лікарів! Така собі фабрика викачування грошей із, по суті, приречених через важку хворобу людей…

Звісно, рідні хворих, які змушені проходити сім кіл тутешнього пекла, не наважуються одразу про все розповісти журналістам, бо прямо залежні від персоналу. Говорять зазвичай уже тоді, коли найближчі, відмучившись, відлітають до Бога… Як от, наприклад, шанована педагог із Рівного, котра з усіх сил намагалася продовжити життя своєму чоловікові: «Робила все, що казали, купувала найкращі препарати, платила буквально за кожний крок… Спершу донька із зятем сиділи біля батька, а тоді відлучилися на кілька днів, попередньо щедро оплативши «послуги» завідувачці відділення, яка нібито мала поділитися з персоналом. Кажуть мені: «Мамо, не хвилюйся, за все заплачено». Сиджу я зранку годину, другу, вже й обід, а до чоловіка ніхто не підходить, не підключає крапельниць… Питаю: «А де ваша завідувачка?» «А вона у відпустці, за кордон поїхала!» — відповідають. Довелося заново платити… Знаєте, коли знайомі мені про подібне розповідали, я не вірила! Повірила лише, коли сама все пройшла», — виливає зболену душу жінка. Вона втратила рідну людину, нині змушена віддавати борги, та ще і почувається вкрай приниженою… А ця вчителька усе життя вчила дітей людської гідності…

При цьому з оплатою праці в головного лікаря та його заступників значно краще, ніж навіть на передовій. Саме тому відео обурило насамперед наших захисників!

Так, 2023-го відповідно до поданої декларації пан Максим’як отримав майже півтора мільйона гривень заробітної плати. А, скажімо, його заступниця Тетяна Щегловська (яка активно витанцьовувала на столах) — два мільйони 185 тисяч! Звісно, що їздить вона на машині 2023-го року випуску. Інша заступниця, Лілія Курушина, яка «танцює» навіть не на столі, а на шиї в колеги, — на ще новішому! Понад два мільйони гривень зарплати в комунальному закладі маленької області, яка сама на себе ніколи не заробляла, та ще й у війну? Що це, люди, як не мародерство?!

Непогано в обласному протипухлинному і з матеріальною базою, в яку держава вливає немалі капіталовкладення: все оновлюється, модернізується. Бо, на жаль, онкологія стає дедалі більш підступною і не шкодує ні малих, ні старих.

Нині, коли НСЗУ все більш прискіпливо досліджує роботу медичних закладів, хіміотерапія для пацієнтів у Рівному вже начебто безкоштовна. Кажу «начебто», бо хворі все одно змушені купувати препарати від так званої «побічки», а її, самі розумієте, в цій процедурі вистачає.

«Я прийняв чотири «хімії», кожна «потягнула» щонайменше дві з половиною тисячі на препарати від нудоти тощо. Остання — три з половиною, бо ж усе невпинно дорожчає. Далі на черзі — радіологія. Відтягую, скільки можу, бо вже по всіх засіках гроші повишкрібав, у рідних напозичався. Отаке лікування», — на умовах анонімності розповідає змордований сільський чоловік, якого зустрічаємо в коридорах центру.

Спочатку місцева влада пообіцяла — якщо на банкет було витрачено бюджетні гроші, то буде й карна справа. Але ця інформація швиденько зникла на широких просторах Інтернету. І вже ніхто нічого не розслідує: як мовиться, кінці у воду.

Тому звертаюся до вихідця з рівненської поліської глибинки міністра охорони здоров’я Олега Ляшка: не спускайте цю справу на гальмах! Чуєте? Бо Гіппократ, іменем якого ви всі клялися, точно згорів би від сорому.

                                                 (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ