ІНФОРМАЦІЙНА ПАНОРАМА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

За матеріалами інтернет-видань 29.09.2024 48

 

Надія ОЛЕКСЕВИЧ

Акцент на сою

ЗА ОСТАННІ роки в краї спостерігається «соєвий бум», який набирає обертів, позаяк зростання виробничих потужностей та пропозиції щодо сої є добрим поштовхом для розвитку аграрного сектору завдяки сталому високому попиту на цю культуру на світовому ринку. Щоправда, цього року урожай не порадував: максимальний показник врожайності сої у регіоні не перевищував 3 т/га, а мінімальний — 1,8 т/га. Торік завдяки сприятливим кліматичним умовам та достатньому рівню вологості ґрунтів урожайність стартувала з 2,5 т/га.

Мали клопіт фермери цього сезону зі шкідниками та хворобами посівів, що постійно потребували засобів захисту та живлення, навіть на початку появи сходів. Проте аграрії констатують, що сою варто вирощувати: це рентабельна і водночас не вибаглива щодо догляду рослина.

Власний парк вагонів

АГРАРНА компанія «Контінентал Фармерз Груп» у п’яти областях Західної України обробляє 195 тисяч гектарів землі та має окреме представництво на Львівщині. Аби не залежати від залізничних перевізників, убезпечити себе і покупців від зриву поставок, підприємство вирішило створити власний парк, який міститиме 250 вагонів-зерновозів.

Компанія з початком війни не скоротила своєї виробничої діяльності, а втім, постійно у пошуку шляхів вирішення проблем, що виникли через повномасштабне російське вторг-нення, зокрема і в питаннях логістики.

На сьогодні «Контінентал Фармерз Груп» отримала перші 50 великокубових вагонів, що дають змогу максимально ефективно використовувати їх вантажопідйомність при перевезенні всіх основних культур, вирощених на полях компанії.

Присвятили пам’яті сестер

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ молодіжний форум «Молодвіж», який запровадили у Львові 2018 року, оголосивши місто першою столицею української молоді, зібрав кількасот активних, патріотичних молодих українців. Обговорювались виклики, які постали в часі війни та реальні дії, які молодь може зробити для наближення Перемоги. Окремою темою стала дискусія про те, як долучити до корисних справ підростаюче покоління із сільської глибинки.

Нинішній «Молодвіж» присвятили пам’яті загиблих від російських ракет сестер Ярини та Дарини Базилевичів. Дівчата були активними учасницями молодіжних зібрань та доклали чимало зусиль в організацію цього форуму.

Безпека у пріоритеті

У СЕЛІ Запитів Новояричівської громади школярі пішли навчатися у новозбудований культурно-освітній центр, який має сучасне укриття. Будівництво центру розпочали 2023-го та встигли завершити за неповний рік. У ньому 10 просторих навчальних кабінетів, хореографічний зал, гардеробні, санітарні кімнати із душовими кабінами. Усе облаштоване і з урахуванням зручностей для дітей з особливими потребами. Укриття здатне вмістити 650 осіб, тут є водопостачання, система вентиляції, санвузли, встановлені парти та лави. З обласного бюджету на співфінансування будівництва проєкту було виділено 5 мільйонів гривень.

Заслужена нагорода

ОДИНАДЦЯТИКЛАСНИК Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при ЛНУ імені Івана Франка Маркіян Мазур увійшов до десятка золотих фіналістів на міжнародному фіналі Економічної олімпіади, що відбулась у Греції. У змаганнях взяли участь 85 учасників із 18 країн. Львів’янин посів четверте місце.

Змагання складалося з трьох етапів. Спершу учасники давали відповіді на дев’ять відкритих запитань з економіки та фінансів. Друга частина налічувала 45 тестових завдань. За підсумками цих двох етапів визначили найкращий десяток учасників, яких допустили до третього етапу — усного іспиту з провідними експертами-економістами зі США, Чехії та Польщі. Всі вони отримали золоті медалі.

Переможцем цьогорічного фіналу став поляк. Друге місце — за чехом, третє посів грек. Українець Маркіян Мазур фінішував четвертим.

Відзначили День Бердянська

ТАКЕ свято вирішили проводити кожного 17 вересня. Як відомо, це курортне місто Запорізької області, розташоване на мальовничому узбережжі Азовського моря, було окуповане рашистами у перші дні повномасштабного вторг-нення. Багато бердянців вимушені були полишити рідне місто. Втім, вони намагаються підтримувати зв’язки між собою. Свято покликане об’єднати уродженців Бердянська, які мешкають у різних містах і країнах, та нагадати, що де б ми не були, нас завжди чекає наша рідна Україна.

Цього року спеціальну програму підготували для бердянців у Львові, Києві, Запоріжжі. Відбувалися різноманітні заходи, зокрема, телеміст між трьома згаданими містами.

Реставрують пам’ятку архітектури

У СЕЛІ Кліцько Комарнівської громади проводять реставраційні роботи храму. Церква Успіння Пресвятої Богородиці дерев’яна та має статус пам’ятки архітектури національного значення, адже побудована ще у XVII столітті.

2005 року її уже відновлювали, але невдовзі сталася пожежа, яка завдала значної шкоди покрівлі та стінам святині. Проєкт реставрації передбачає відновлення фундаментів і підлоги; укріплення стін, тонування дерев’яних поверхонь; відновлення дахових конструкцій і піддашшя, покриття їх гонтом тощо.

Як повідомила директор обласного департаменту архітектури Олена Василько, на виведення церкви з аварійного стану в обласному бюджеті передбачено близько 5 мільйонів гривень. Реставраційні роботи триватимуть близько року.

Сучасні «Санта-Барбари»

НА ПУНКТІ пропуску «Рава-Руська» львівські прикордонники викрили фіктивний шлюб, укладений 28-річним жителем Рівненщини зі… своєю тещею, яка має інвалідність I групи. «Акторську майстерність «пара» виявляла до останнього та запевняла, що шлюб уклали у липні з великої любові. Та в ході допиту чоловік усе ж зізнався, що новоспечена дружина — його теща, а реальна «друга половинка» вже перебуває за кордоном», — розповіли в ДПСУ.

Подібні випадки днями зафіксували і в пункті пропуску «Краківець». Обидва «подружжя» їхали нібито на лікування своїх дружин. 41-річний уродженець Івано-Франківщини наприкінці серпня одружився з 46-річною жінкою, яка має інвалідність II групи. Ще в одному випадку 18-річний волинянин одружився з 19-річною дівчиною — особою з інвалідністю II групи з дитинства.

Про інциденти прикордонники повідомили поліцію, тож причетним загрожує кримінальна відповідальність за незаконне переправлення осіб через державний кордон (ст. 332 ККУ).

                        (Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ