Облікову ставку знижено до 15%

За матеріалами інтернет-видань 15.12.2023 291
Облікову ставку знижено до 15%

Правління НБУ прийняло рішення про зниження облікової ставки до 15%. Цьому передувала успішна адаптація валютного ринку до нового курсового режиму; подальше зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань; збереження  привабливості заощаджень у гривні. Повідомляє Національний банк України.

Зазначається, що  інфляція в листопаді знизилася до 5,1%, навіть дещо швидше, ніж очікувалося. Цьому сприяли як гарні врожаї, так і загальне поліпшення очікувань на тлі міцнішого курсу гривні.
НБУ враховує у своєму рішенні високу адаптивність українського бізнесу та громадян до викликів воєнного часу. Завдяки цьому негативні ефекти від реалізації окремих ризиків нівелюються. Наприклад, швидке нарощування експорту новим морським коридором вже значною мірою компенсувало зупинення "зернового коридору".
Зниження облікової ставки не несе ризиків для привабливості заощаджень у гривні, ураховуючи зниження інфляції та поліпшення інфляційних очікувань. Гривневі депозити та ОВДП забезпечують захист від інфляційного знецінення.
Надалі НБУ готовий гнучко адаптувати процентну політику, враховуючи зміни в балансі ризиків для курсової стійкості та інфляції.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ