Огляд українського агроекспорту на європейському ринку

За матеріалами інтернет-видань 29.12.2023 214
Огляд українського агроекспорту на європейському ринку

Як повідомляє SPIKE BROKERS, через низьку активність європейських покупців на святкові дні ліквідність кукурудзи досить обмежена. В напрямку українських портів, ціна кукурудзи стабілізувалась в діапазоні 156-158$ DAP глибоководні порти. Основними країнами призначення експорту української кукурудзи в грудні стали Іспанія (580 тис. тонн), Китай (684 тис. тонн) та Єгипет (451 тис. тонн), що становить 56% від загальної частки експорту даної культури в поточному місяці.




Ціни на пшеницю в напрямку Європи не зазнали значних змін, але водночас Різдвяні свята в Європі знизили активність попиту за останній тиждень. В глибоководних портах України пшениця активно торгується та попит більше зосереджений на фуражній пшениці на рівні 156-160$ DAP. Премія за продовольчу пшеницю в діапазоні 10-15$.




Торгова активність соняшником зосереджена на внутрішньому ринку; в регіонах України середній ціновий діапазон становить від 320$ до 330$ еквівалентно без ПДВ на умовах СРТ завод, залежно від вмісту олії. Ціни переробних підприємств у напрямку Болгарії залишаються на рівні 410-425$ DAP завод; водночас тривала видача експортних ліцензій в даному напрямку залишається основним стримуючим фактором експорту.




Ціни на сою не зазнали суттєвих змін за останній тиждень. В портах України попит на сою знаходиться на рівні 460-470$ DAP Дунай та 455-460$ DAP Одеса. На західному кордоні цінові рівні покупців від 390€ до 400€ досталено укрїнськими вагонами, залежно від якості.
В грудні експортовано 386 тис. тонн сої і основними країнами призначення були Єгипет (161 тис. тонн) та Туреччина (96 тис. тонн).


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ