Олійні культури мають меншу врожайність, зате вартість їх вища за зернові, - Тарас Висоцький

За матеріалами інтернет-видань 10.01.2023 521
Олійні культури мають меншу врожайність, зате вартість їх вища за зернові, - Тарас Висоцький

Як наголосив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пріоритетними в аграріїв цього року стануть олійні культури.

"Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку, його площа посіву у порівнянні з попереднім роком не зменшилася. Також очікуємо збільшення площ соняшнику та сої. Хоч олійні культури мають меншу урожайність на гектар, дають менший валовий збір у вазі, але вартість їх значно вища порівняно з зерновими – у 2-2,5 рази. Тому якщо ми говоримо про фізичний збір урожаю, то прогнозуємо, що зменшення  буде на рівні 10-15%. Така наша оцінка наразі», – сказав Тарас Висоцький.

За його словами, міжнародний ринок готовий спожити і більші обсяги олійних культур з України. Тому те, що буде додатково вирощено, піде на експорт.

"Логістика по олійних культурах більш вигідна, оскільки одиниця тонн олійних культур має більшу вартість, а транспортування коштує так, як і 1 тонна зернових. Через це фермери і перелаштовуються, щоб все-таки працювати не в збиток і не в нуль, а з певною прибутковістю», – зазначив Тарас Висоцький.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ