ОПТИМІСТИЧНІ ОБІЦЯНКИ ЧИ ОПТИМІСТИЧНІ ІЛЮЗІЇ?

Микола Ясень 25.10.2023 297

«Дніпро буде містом з нульовою толерантністю до корупції», як це запевняє Борис Філатов

У Дніпрі тривають події, зустрічі і цілі навчання, пов'язані з приїздом сюди першого заступника голови Національного агентств а запобіганню корупції Артема Ситника.  Аж незручно чи ніяково стає, бо веь розголос навколо цієї події починає нагадувати піар-акцію, мета якої - загодя закріпити за Дніпром визнання його ледве не лідером в Україні у блоротьбі з корупцією. А ця клорупція уже відома для  світу як найбільше зло воюючої з росією Україною. Вона чи не усіх бід і непереливків причина, і виходить же фактично сьогодні так, що українська влада та численні українські правничі структури не с пропожні прибюоркати того, від чого потерпає держава. Не лише Євросоюз, а останнім часлом і Сполучені Штати не перестають і не втомлюються повторю вати та нагадувати нам, що поки не приборкаємо та не зведемо бодай нанівець такі явища, як казнокрадство і навіть розкрадання коштів, виділених для Збройнизх Сил України, економічну і копупційну злочинніссть,що пронизала Україну зверну й до низів, повної перемоги над клятими окупантами нам не здобути. То що сьогодні требпа робити? Нещадно викорінювати небезпечне зло більш, ніж розпеченим металом - гостим лезом на кожному кроці і у кожному випадку.

Так тоді в такому разі скажіть, чи достатньо зараз лише гучно поголошувати і навіть уже втішатися від того, що наче Дніпро став однією з перших територіальних громад, яка підписала декларацію про доброчесність і спільну роботу з Національним агентством з питань запобігання корупції? Або ж це як на нас мало стати нагодою вникнути і перевірити, що нвасправді відбувається на практиці? Покищо в місті відбулась зустріч очільника Дніпра Бориса Філатова із заступником голови НАЗК Артемом Ситником, а фахівці агенства провели для співробітників міськради розширений навчальний семінар.Очевидно тут доцільніше проводити семінар з того, як не розкрадати бюджетні кошти - тим паче під час воєнного стану в державі. Воєнна відповідальність повина сповідатися - тобто неминуча і безжальна у кожному випадку - згодні?

Особливо ж дійсно враховуючи, що візит співробітників НАЗК пов’язаний з виконанням положень декларації про доброчесність і спільну роботу, підписаної Борисом Філатовим кілька місяців тому. Може й справді Дніпро, як продовжують нас пепеконувати. цу цім ділі залишається в лідерах прозорості серед українських міст. Але є дуже резонне і влучне народне прислів'я, що мало прокукарікати  - треба в поті чола втілювати зобов'язання, взяті у даному випадку Дніпром на себе.

Та послухайте, що в цей час промовляє Артем Ситник, заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції: «Дійсно, у нас заплановано низку візитів до обласних центрів. Їхня мета — не покарання, хоча у НАЗК є певні інспекційні функції. Насамперед нашою метою є запобігання корупції і розбудова доброчесності на рівні територіальних громад». Даруйте, шановний пане Ситник, але в ситуації, у якій на цей рахунок опинилася зараз Україна, цього замало. І про це скаже вам кожен пересчний громадянин, який від вас чує одне, а на ділі в житті бачить зовсім інше.

Поваідомляють, щопід час спільної зустрічі Артем Ситник і Борис Філатов обговорили подальші етапи взаємодії Дніпровської міськради та НАЗК. В листопаді подібні зустрічі заплановані не тільки очно, а ще й, уявіть собі, по відеозвʼязку..І Борис Філатов, міський голова Дніпра, зі свого боку заявляє: «Дніпро — це буде місто, яке буде мати нульову толерантність до корупції." Далі він говорить, що "І до цього нам належить пройти дуже-дуже довгий шлях". Додамо віід себе, що нелегкий і неминуче рішуіий трив алий шлях - інакше гучні та оптимістичні обіцянки вилетять у свисток - обернуться в оптимістичні ілюзії. Дніпропетроваська мерія, продовжує міський голова,  дуже рада "вітати, співпрацювати з шановними колегами». Пора, і давно, а не лише не вгавати про це на словах.

Насамкінець похвалилися, що фахівці агенства провели семінар для співробітників міськради. На ньому розʼяснювали тонкощі закону про відновлення декларування. Також йшлося про те, як далі працювати в умовах змін антикорупційного законодавства та прискорювати боротьбу з корупцією. Так що, чекати чи ні нам практичного втілення обіцянок - ось питання, яке одначе залишається відкритим і чекає на свою ясність. Народ та країна чекають на очищення від корупційного зла - це сьогодні ясно, як на долоні. Очищення на ділі, на повсякденній практиці і професійними стараннями стражів правопорядку - іншого варі анту, навіть найгучніше розрекламованого, немає і не дано. Бо ми у цім злочиннім ділі дожилися уже до межі, відступати за яку - знищувати рідну Україну.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ