«Орден Звитяги» - народна нагорода за героїзм у ході російсько-української війни

Марина Бабич 06.05.2024 586

Ви знаєте, який орден уособлює перемогу людини над вогнедишним драконом? Причому, людська кмітливість та хитрість зборола вогняну силу! Ця історія втілена в досить конкретній нагороді.  
Це Знак Лицарської відзнаки «Орден Звитяги». На ньому здвоєні букви V передають: Veritas,Victoria, Virtus et Vita, тобто істина, перемога, чеснота і життя.

Такий "Орден Звитяги" заснували у 2022 році громадська спілка "Асоціація сприяння територіальній обороні України та громадське формування "Територіальна оборона Дніпропетровської області" ( далі - ГФ «ТОДО»).
За словами начальника штабу ГФ «ТОДО» Володимира Білякова, тільки на кінець грудня 2023 року Лицарською відзнакою нагороджені 54 воїна. Серед них - один іноземець -волонтер, який допомагав ЗСУ. Першим удостоєним такої відзнаки у 2022 році був Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний.
Як зауважив Володимир Біляков, з початком війни у 2014 році  бійці ГФ «ТОДО» стали на захист рідних рубежів. Більшість з  рядових солдат нині вже командири.

Учасники  ГФ «ТОДО» починали свій шлях служіння Україні в лавах полку Нацзахисту, який виставляв блокпости по області та стримав прихід сепаратистів до нашого краю. Згодом з них сформувався батальйон Дніпро-1. Ті, хто не потрапив до батальйону, продовжував службу бійцями в ГФ «ТОДО» та освоював навички військової справи.

"Загалом в ГФ «ТОДО» пройшли початкову, а деякі  - і спеціальну, підготовку для служби в ЗСУ приблизно 800 осіб.  Багато хто з них воюють, на жаль, є загиблі. І щоб відзначити внесок мужніх лицарів у боротьбу з окупантами, ми заснували "Орден Звитяги", - розповів Володимир Анатолійович.

Він додав, що це не державна нагорода, а народний орден. Втім, згідно із затвердженим положенням, ним можуть бути нагороджені як цивільні особи, що зробили дуже помітний волонтерський внесок у справу оборони нашої держави, так і військові. Причому, військовий орден відрізняється ще за різними родами військ.

Лицарська відзнака "Орден Звитяги" - рівносторонній хрест з розбіжними сторонами, виготовлений з нейзильберу. Хрест покритий темно - синьою емаллю. Посередині знака, в колі жовтого металу, обрамленому вінком із дубового листя, — зображення геральдичної фігури «Абданк», яка входила до багатьох гербів видатних осіб борців за свободу і незалежність України. Над „Абданком” золотий козацький хрест. По колу в променях зірки розташовано вісім голубих сапфірів. Всі зображення рельєфні.
Зауважу ще раз, що за легендою відзнака символізує людину, яка хитрістю здолала вогнедишного дракона, а здвоєні латинські літери означають істину, перемогу, чесноти і життя. Саме людські чесноти визначають гідних до нагородження орденом.
Як наголосив Володимир Біляков, рішення про нагородження приймається на основі отриманого подання: для військових – мінімум рівня командира бригади або вище, для волонтерів – від п’яти і більше громадських організацій та\або формувань.
Знаково, що нагорода має статус лицарської, бо споконвіків в Україні козаки вважалися  мужніми лицарями і справжніми визволителями.
Згадати хоча б кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка, відважних членів  ОУН, представників дисидентського руху в часи радянщини і  наших незламних оборонців, які сьогодні гідно стримують вражу навалу.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ