Все, що хочемо вивезти на експорт, зможемо вивезти Чорним морем

Микола Ясень 06.05.2024 299

 

5

Національний банк України припускає і повідомляє про подальше ймовірне стабільне функціонування нового морського маршруту. 

“У прогноз закладається безперебійне функціонування морського шляху, середньомісячні потужності якого становитимуть близько 7 млн тонн. Цього буде достатньо для експорту агропродукції, а також нарощування поставок продукції ГМК на традиційні для України ринки”, – йдеться в “Інфляційному звіті” Національного банку України (квітень 2024 року)..

Що не може не радувати перш за все аграрників, оскільки подальша стабільна робота морського маршруту значно здешевить транспортування для експортерів, а значить  сприятиме збільшенню надходжень валютної виручки.

Ще один плюс - морський маршрут можна буде  використовувати і для ввезення імпортних товарів з метою оптимізації витрат та/або в разі недоступності чи певних перешкод для інших видів транспортування.

Воднораз Національний банк чи то погоджується, чи застерігає, що це лише за умов нормальної роботи.

“Адже ризики пошкоджень портів, інфраструктури та суден унаслідок російських атак все ще залишаються значними. За несприятливих ситуацій ефективність морського шляху суттєво знизиться, що негативно дасться взнаки  на експортних надходженнях та подальшій діяльності як аграрного сектору української економіки,  так і металургійного”, – додали в НБУ.

Залишать ся надіятися і сподіватися на кращі для нас часи. Зараз ми в тому становищі, коли надії помирають станніми.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ