Останній спалах холери в Україні тривав три місяці у Маріуполі

За матеріалами інтернет-видань 15.06.2022 843

Останній спалах холери в Україні зареєстрований в 2011 році в м. Маріуполь Донецької області. За період спалаху було 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни. Дві третини хворих несвоєчасно звертались за допомогою, що значно ускладнювало заходи з ліквідації спалаху. Тоді холера в Маріуполі набула затяжного характеру, спалах тривав майже три місяці. Повідомило ГУ Держпродспоживслужби у Кіровоградській області.

Повномасштабна війна та зруйнована інфраструктура у поєднанні такими факторами, як літнє підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неможливість дотримання санітарних норм підвищує ризики появи гострих кишкових інфекцій, зокрема, і холери.




Холера – особливо небезпечна гостра кишкова інфекція, яка
характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазових проносу та блювання, внаслідок яких розвивається обезводнення організму.

У зовнішньому середовищі, зокрема, на харчових продуктах, вібріони виживають 2-5 днів; на овочах, що зрощуються на відкритому ґрунті, при сонячному світлі вібріони гинуть через 8 годин. Можливе також зараження через вживання риби, раків, креветок, устриць, виловлених у забруднених водоймах, а продукти не зазнали належної термічної обробки. Дуже довго вібріони виживають у відкритих водоймах, в які стікають каналізаційні,
банно-пральні води з середньою температурою води вище +17°С.
Джерелом інфекції є тільки людина, хвора на холеру, та бацилоносій.
Зараження відбувається в результаті проникнення холерних вібріонів через рот переважно з інфікованою водою або з харчовими продуктами, через руки забрудненні виділеннями хворого.
Найчастіше факторами передачі інфекцій харчового походження є сирі продукти або ті, що не пройшли достатню теплову обробку: морепродукти, свіжі фрукти і овочі, а також інші продукти,
заражені під час їх приготування або зберігання.
На харчових продуктах збудник холери може зберігатися від 2 до 5 діб, на помідорах і кавунах під дією прямих сонячних променів збудник зберігається до 8 годин, довгий час (декілька тижнів) – у водоймах. Збудник може також жити в навколишньому середовищі, а саме в річках з солонуватою водою і прибережних водах. Тому, в районах, де не проводиться належна обробка стічних вод і запасів питної води, хвороба може швидко поширюватися.
Інкубаційний період (від зараження до появи перших клінічних
симптомів) при холері складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні.
У більшості випадків інфекція або тільки викликає легку діарею, або
взагалі не має будь-яких симптомів прояву. Однак, у 5-10 % випадків через 6 годин – 5 днів після потрапляння в організм збудника у пацієнтів розвивається важка водяниста діарея і блювота. У цих випадках втрата великої кількості рідини може швидко привести до важкого зневоднення організму. При відсутності належного лікування через кілька годин може
настати смерть.
Відрізнити холеру від інших типів шлунково-кишкових захворювань за симптомами часто не представляється можливим без проведення лабораторних досліджень (виділення холерного вібріона).
Захворювання починається гостро. Хвороба супроводжується
проносом (випорожнення приймають вигляд «рисового відвару») без болю у животі, а також блювотою, характеризується швидким зневодненням організму.
Характерні симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму,
  •  через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми,частіше за все - починаючи з литкових м'язів,
  •  загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини,
  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла),
  •  шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»),
  •  задишка, різка слабкість.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При появі симптомів захворювання не займайтеся самолікуванням, слід негайно звернутися до лікаря!




Для запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, зокрема,
холеру, необхідно дотримуватись простих правил:

  •  пийте тільки кип'ячену або продезінфіковану відповідними засобами питну воду. Засоби для дезінфекції води, як правило, продаються в аптеках.

Такі напої, як гарячий чай або кава, вино, пиво, газована вода або
безалкогольні напої, а також фруктові соки в пляшках або пакетах, зазвичай безпечні для пиття,

  •  вживайте в їжу гарячі продукти, які пройшли ретельну теплову обробку. Готові харчові продукти, залишені протягом декількох годин при кімнатній температурі, без додаткового розігрівання можуть стати джерелом інфекції,
  •  не використовувати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів, а також уникати вживання сирих морепродуктів (креветки, молюски тощо) та інші продукти в сирому вигляді. Виняток становлять фрукти і овочі,які ви повинні власноруч очистити (від шкірки, корки тощо),
  •  перш ніж пити непастеризоване молоко, прокип'ятіть його,
  •  не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі, зокрема - рибу,
  •  ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням. Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
  •  під час купання у водоймищах старатись не заковтувати воду,
  • уникати відпочинку у невстановлених місцях,
  • дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни (ретельно мийте руки перед їжею і приготуванням їжі, після відвідування туалету),
  •  здійснюйте заходи по боротьбі з мухами, запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, так як вони можуть механічним шляхом переносити збудники інфекційних хвороб,
  •  уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань,
  •  для миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел.
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ