Овочівниця з Дніпропетровщини зібрала колекцію 120 сортів томатів

За матеріалами інтернет-видань 28.01.2022 495

Світлана Григорівна Сметана із с. Гупалівка Магдалинівського району Дніпропетровської області змалку цікавилася вирощуванням овочів, особливо їй подобалося спостерігати, як на грядці ростуть томати, і пам’ятає як попросила, щоб бабуся виділила їй кілька грядок для вирощування овочів, а та, побачивши запал внучки почала виписувати їй різноманітні тематичні журнали.


Одна дівчинка надіслала їй кілька насінин томату сорту Чорний принц. На той час таких помідорів не було ні в кого у селі, це була справжня екзотика. Саме з Чорного принца і почалася любов Світлани Сметани до незвичайних сортів томатів, особливо до темно забарвлених - вони значно солодші за інші сорти.

Сьогодні у колекції Світлани Григорівни Сметан понад 120 сортів, є чорні, червоні, рожеві, жовті, смугасті.

 

Томати вирощує через розсаду та висівом насінням безпосередньо в ґрунт. Для розсади є спеціальний парник, куди Світлана висіває томати на початку квітня. У відкриту землю висіває на початку травня. При сівбі добрива не використовує, але рослини краще розвиватимуться, якщо земля родюча, тому восени на грядки, де будуть рости томати, радить внести перегній, можна це зробити навіть взимку, навесні разом з талими водами поживні речовини проникнуть у ґрунт.


Минулого сезону Світлана зібрала щедрий урожай, шкідників та хвороб майже не було, за винятком фітофтори, що пошкодила кілька кущів, котрі росли у тіні. Овочевод радить вибирати для томатів виключно сонячні місця, посадки робити незагущеними, вчасно проводити пасинкування та обривати нижні листочки.

Ці звичайні прийоми допомагають зберегти врожай, але якщо фітофтороз вже проявився, то необхідно провести обприскування фунгіцидами.

На ділянці Світлани Григорівни крім томатів ростуть ще й інші овочеві рослини, квіти, нарциси, іриси. У планах – вирощування бразильської квасолі.

Джерело

Теги: Овочі

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ