Пасічники Донеччини продовжують свою справу

За матеріалами інтернет-видань 03.10.2023 224
Пасічники Донеччини продовжують свою справу

Про розвиток медового бізнесу у Донецькій області йшлося на онлайн зустрічі «Взаємодія та можливі напрями допомоги». До неї долучилися управлінці, представники проєкту USAID, місцеві бджолярі та бджолярі – ВПО з Донецької області, які зараз мешкають в Черкаській, Дніпропетровській, Харківський, Львівській, Чернігівській та інших областях.
Зазначалося, що бджільництво Донеччини зазнало значних втрат у зв’язку із військовою агресією проти України. Зокрема, зафіксовані факти руйнування пасік внаслідок обстрілів, а також втрачена можливість доглядати за вцілілими пасіками через окупацію територій чи проведення бойових дій.
Частина пасічників виїхала з рідної домівки, деякі не мали змоги вивезти свої пасіки через активні бойові дії. Втім,  декому вдалося перевезти свої пасіки в більш безпечні регіони країни.
Попри війну, вони продовжують свою улюблену справу, сподіваються на відновлення пасік і  стабілізацію реалізаційних цін на ринку меду.
Важливим для них є  алгоритм визначення порядку шкоди та збитків, завданих особистим селянським господарствам та фермерським господарствам, що зареєстровані як фізичні особи-підприємці, за загиблих бджолосімей.    
У ході зустрічі від проєкту USAID «Економічна підтримка України» презентований огляд актуальних грантових можливостей для бджолярів.
Деталі тут- https://agro.dn.gov.ua/.../Prezentatsiya-grantovyh...

Додамо, що до війни в галузі працювало близько  3000 бджолярів, утримувалося 142 тис. бджолосімей, виробництво меду складало 5,1 тис.тонн. Донецька область посідала  перші місця за чисельністю бджолосімей та виробництвом меду.
У 2020 році бджолярі області отримали 5,5 млн.грн державних виплат,  у 2021 році – 10,7 млн.грн. В минулому працювало 8 громадських організацій, які об’єднували бджолярів регіону, на сьогоднішній день їх 6.

Департамент агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ