ПЕНСІОНЕРИ НЕ ВІДРАЗУ ОТРИМАЮТЬ ОБІЦЯНІ ПЕРЕРАХУНКИ ВИПЛАТ

За матеріалами інтернет-видань 11.12.2023 378

І Є ПОЯСНЕННЯ, ЧОМУ

pensii-2

Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які уважно стежать за свіжою інформацією щодо перерахунку пенсійних виплат, є кілька важливих новин. Річ у тім, що вже у січні в Україні буде новий розмір прожиткового мінімуму. Однак вже у 2024 році це правило зміниться, а як саме це станеться, розповіли фахівці на порталі “На пенсії“, передає agronews.ua.

Новий мінімум передбачено Законом про Державний бюджет на 2024 рік. Зазвичай разом із прожитковим мінімумом зростали й мінімальні пенсії та надбавки до них.

На початку листопада Верховна Рада ухвалила Закон про Держбюджет на 2024 рік. Він передбачає збільшення прожиткового мінімуму із 1 січня. Через збільшення прожиткового мінімуму зазвичай відбувається автоматичний перерахунок мінімальних пенсій та усіляких надбавок до них.

На порталі “На пенсії” фахівці навіть писали, як через збільшення прожиткового мінімуму могли б вирости пенсії з 1 січня.

Однак у пункті 8 Прикінцевих положень проекту закону про бюджет наступного року зазначено дослівно:

“Встановити, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, що провадиться з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій”

Тобто жодного перерахунку пенсій з 1 січня 2024 року не буде, незважаючи на зростання прожиткового мінімуму (хоча він був би однаково незначний).

Цю новацію затвердили остаточно. Мінімальні пенсії та надбавки, що залежать від прожиткового мінімуму, будуть перераховані лише у березні. Тоді ж має відбутися індексація.

У таких обставинах невеликий перерахунок з 1 січня може торкнутися лише тих, чия пенсія залежить від мінімальної зарплати, яка також має зрости (частково це особи старше 65 років із повним стажем та деякі чорнобильці). А ось зростання прожиткового мінімуму збільшення пенсій наразі не гарантує.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ