«Перемогли нацизм - переможемо і рашизм!» - гасло до 8 і 9 травня

Остап Вернигора 04.05.2022 862

 

 

Україна відзначатиме 8 та 9 травня День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. До цих дат Український інститут національної пам’яті презентував нове гасло - "Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!" У соцмережах УІНП повідомив:

- Восьмий рік поспіль на державному рівні ми послідовно впроваджуємо європейський підхід до пам’яті про Другу світову війну. Для нас пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму.

Цього року Україна наближається до пам'ятних дат в умовах повномасштабної військової агресії росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі.

У 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів #ПамятаємоПеремагаємо цього року на державному рівні дещо видозмінене і звучить так: "Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!". Незмінним символом пам'яті залишається червоний мак.

До цієї заяви можна додати нагадування з історії: Організація українських націоналістів ініціювала створення в 1943 році разом із поневоленими націями колишнього срсср та Європи  "Антибільшовицького блоку народів". Мета - домогтися розвалу кремлівської імперії, не  меншого за гітлерівську Німеччину ворога людства. Після розпаду радянського союзу АБН у 1996 році був розпущений. Сьогодні фактично створена нова антирашистська світова коаліція держав, які разом із Україною борються проти російського фашизму.

Напередодні 77-ї річниці перемоги над нацизмом Верховна Рада ухвалила заяву  про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги у Другій світовій війні. Українці для Перемоги зробили неймовірно багато. Навіть Прапор Перемоги над Берліном встановили не представники "обраних" націй,  як тривалий час брехала москва, аГерой України Олексій Берест. Перемогли нацизм - переможемо і рашизм!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ