Переробка зерна - інвестиції з високими ризиками

За матеріалами інтернет-видань 04.12.2023 388
Переробка зерна - інвестиції з високими ризиками

Цьогоріч в Україні фермери виростили зернових на 11% більше, ніж у 2022 році. Це додаткові 6 млн. тонн збіжжя, які потрібно перетворити на прибуток. Як це зробити, пише LIGA.net.
Зазначається, що переробка зернових зараз є глобальним трендом. На форумі "Розвиток попри війну: зерно і переробка" головний економіст інвестцентру FAO ООН Дмитро Приходько навів низку цифр. З 2000 року світова торгівля борошном зросла в 5 разів, а торгівля іншими продуктами перероблення зернових у 8,4 раза.
Які мінімальні інвестиції потрібні для зернопереробки ?

  • Млинова установка потужністю переробки до 20 тонн зерна за добу коштує $150 000.  Це обладнання дозволить опрацювати одну автомобільну фуру з зерном за день. У такому випадку прибуток млина складе 435 грн. з тонни переробленої пшениці.

Рентабельність переробки пшениці на борошно - 6% . За умови, що гуртові ціни становлять: на борошно вищого ґатунку 9 800 грн, на борошно першого ґатунку 9 100 грн, а на висівки – 2 000 грн за тонну.
Мінімальна рентабельність виробництва борошна дуже чутлива до зміни вартості будь-якої виробничої складової.
 

  • Комплекс з виробництва круп потужністю до 20 тонн зерна за добу - $70 тис.

Його прибуток, приміром, з переробки гороху -  1 950  грн з тонни. Круподерня переробляє 20 тонн сировини за добу.
Рентабельність переробки гороху на крупу - 20%. За умови, що гуртові ціни за тонну горохової крупи становлять 14 000 грн, а за тонну кормових відходів 2 000 грн.
20% прибутку від круподерні робить привабливими інвестиції в таке виробництво. Особливо, якщо ці кошти залучені через державну програму кредитування 5-7-9.

  • Вартість комплексу з виробництва пластівців- $75 000. Це вартість виробничої лінії, яка доповнює вже наявну круподерню вартістю $70 000.

Рентабельність переробки гороху на пластівці - 66% . Це за умови, що гуртові ціни за тонну горохових пластівців становлять 22 000 грн, а за тонну кормових відходів 2 000 грн.
66% прибутку від комплексу з виробництва пластівців забезпечує високу привабливість подібних інвестицій. 

  • Комплекс з виготовлення макаронних виробів коштує $340 000.  Його потужність еквівалентна обсягу борошна, яке отримують від переробки 20 тонн зерна за добу. Це вартість виробничої лінії, яка доповнює вже наявний млин вартістю $150 000.

Прибуток з виробництва макаронних виробів (у разі перероблювання 20 тонн сировини на добу) складе 6 722 грн з тонни переробленої пшениці.
Рентабельність - 82%, за умови, що гуртові ціни на тонну макаронів становлять 28 000 грн.
Хоча рентабельність виробництва макаронних виробів найвища серед інших варіантів переробки зернових, та вона можлива за наявних складових. Якісна сировина, обладнання та фахівці. До того ж, макаронна продукція найбільш конкурентна через  значну частку першокласної імпортної продукції, переважно – італійської.
Такий експрес-аналіз переробки збіжжя представило видання  LIGA.net.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ