Перші Ф - 16 будуть в Україні вже за кілька тижнів

За матеріалами інтернет-видань 10.05.2024 422
Перші Ф - 16 будуть в Україні вже за кілька тижнів

   Україна очікує перші F-16 від західних союзників у червні-липні, повідомляє Reuters із посиланням на високопоставлене військове джерело.

Співрозмовник агенції не уточнив, яка країна першою поставить Києву винищувачі. Як нагадує Reuters, раніше відправити F-16 пообіцяли Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія, пише "ВВС Ньюс Україна".

   Речник Повітряних сил Ілля Євлаш заявив, що деякі українські пілоти вже завершують навчання на цих літаках.

   Пілоти та наземний персонал проходять курси у західних країнах упродовж кількох останніх місяців.

   Про можливість надходження перших F-16 "вже найближчими тижнями" - у червні-липні - пише і британський Standard. Видання так само посилається на джерела у військовому керівництві України.

   Видання нагадує, що минулого місяця Нідерланди, які є одним із двигунів ініціативи із забезпечення України літаками F-16, дали додаткові три винищувачі на тренувальну базу в Румунії, де українські пілоти та наземний персонал проходять навчання. Загалом Нідерланди пообіцяли надати Україні 24 літаки.

   Володимир Зеленський назвав згоду союзників на західні винищувачі "проривом", оскільки вони можуть зміцнити повітряну оборону і допомогти у майбутньому контрнаступі, нагадує Standard.

   Проте офіційні представники США – країні, що виробляє F-16, яка підтримала зусилля союзників – раніше заявляли, що західні винищувачі навряд чи зможуть кардинально змінити ситуацію на полі бою.

Україна досягла домовленостей із партнерами щодо отримання винищувачі ще рік тому - у травні-червні 2023 року. Тренування пілотів почалися орієнтовно наприкінці літа минулого року.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ